Entä jos turhauttavien kompromissien sijaan voisit päästä kenen hyvänsä kanssa yhteisymmärrykseen asiasta kuin asiasta viidellä askeleella? Ja vieläpä niin, että osapuolet ovat ratkaisuun tyytyväisiä nyt ja tulevaisuudessa. Kirjoittaja Lars-Johan Åge on kehittänyt happy-happy-menetelmän, joka yltää pidemmälle kuin tuttu win-win-tavoite. Se keskittyy myönteisyyteen, suhteisiin, yhteistyöhön ja tulevaisuuteen. Tavoitteena on parempi elämän laatu ja merkityksellisyys. Menetelmää voi käyttää sekä töissä että yksityiselämässä. Kyse voi olla oman näkemyksen saamisesta läpi asiakkaan tai pomon kanssa tai siitä, että työtoverisi sanovat yhtäkkiä kyllä ideoillesi. Tai siitä, että teinin saa vähentämään pelaamistaan.
Viisi askelta ovat nämä:
1) myönteinen tunne
2) pohdinta
3) huolehdi vuorovaikutussuhteesta
4) oikea puhe
5) pidä varalla suunnitelmaa B,
ja tuloksena on happy-happy.
Jos haluamme tulla toimeen toisen kanssa, ymmärtämys – ja sen osoittaminen – on eräs tärkeimmistä asioista. Se on mahdollista peili-solujen ansiosta. Ne ovat perusta sille, mitä kutsumme näkökulman vaihtamisen taidoksi ja myötätun-noksi. Ne ovat tärkeässä roolissa kaikissa tilanteissa, joissa kohtaamme toisia ihmisiä. Syy on simppeli: kun olemme hyvällä tuulella, meistä tulee yksinkertaisesti luovempia, ongelmanratkaisukykyisempiä ja kykenevämpiä ratkaisemaan sosiaalisia konflikteja. Aivomme erittävät dopamiinia, joka aktivoi aivojemme järkevän osan, jossa kakki nämä kyvyt sijaitsevat.
Oikealainen pohdinta sisältää kaksi yksinkertaista kysymystä: 1) Mitä haluamme? 2) Mitkä ovat vaihtoehdot? Kysymykseen yksi on hyvä apu prioriteettilista. Kirjoitamme itsellemme tärkeät asiat vasemmalle puolella ja oikealle puolelle asiat, joiden uskomme olevan tärkeitä toiselle osapuolelle. Toinen kysymys kertoo, että oikeanlainen pohdinta tarkoittaa myös useita vaihtoehtoisia ratkaisuja.
Vuorovaikutussuhteesta huolehtiminen tarkoittaa sitä, että jos haluamme hyvän yhteyden ja suhteen toiseen ihmiseen, meidän on osoitettava sekä uteliaisuutta että ymmärtämystä ja varmistettava, ettei meitä pidetä itsekeskeisinä. Kun huolehdimme tällä tavoin vuorovaikutussuhteesta, ansaitsemme oikeuden olla oikeassa ja helpotamme toisille itsestään ja haluamistaan asioista kertomista, mikä on välttämätöntä kaikkia tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi. On käytettävä kysymyksiä (kahta suurta löytöretkeilijää) ”mitä/mikä” ja ”kuinka/miten”. Kun tarvitset lisää selityksiä ja tietoa, sano: ”Auttaisitko ymmärtämään…”
Neljäs askel on oikea puhe. Jos päädyt tilanteeseen, jossa käytte kauppa näkökannoilla, riskinä on, että molemmat joutuvat kokemaan kolme suurta haittaa ajanhukan, huonojen päätösten ja heikentyneiden suhteiden muodossa. Yritä siis ohjata keskustelua rakentavampaan suuntaan. Eräs tapa tehdä niin on alkaa puhua tarpeista ja vaihtoehdoista eli siitä, mikä itse kullekin on tärkeää, ja miten voitte saada aikaan molempia tyydyttävän ratkaisun.
Viides askel on varasuunnitelma. Menestyvimpiä ovat ne, joilla on hyvä varasuunnitelma (James A. York). Jos tähän tilanteeseen päädytään, vaikka kaikki neljä ensimmäistä askelta on tehty parhaan kyvyn mukaan, on kyse toisen liskoaivojen suorittamasta kaappauksesta. Tavallisimmin joku kieltäytyy luopumasta jostain näkökannasta. Paras varasuunnitelma näitä tilanteita varten on kysymysten esittäminen ja kuuntelu, jotta toisen järki aktivoituisi. Kaiken kaikkiaan tämä on erinomainen kirja valmentaville johtajille ja tiimivalmentajille. Muista, että yhteistyö on ihmiselle hyödyllisempää kuin kamppailu ja kilpailu. Kirjoittaja toivoo vierailuja sivuilleen www.larsjohanage.com.
40 kolahdusta Y1+Y2+J2+TV.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Åge, Lars-Johan: Happy, Happy – Viisi askelta yhteisymmärrykseen kenen hyvänsä kanssa, Docendo 2020, suositus**, 2 pistettä, ISBN 978-952-291-725-6
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Partus Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.