Heikinheimo: Päätöksen juoni – Miten johdan parempiin päätöksiin

Kirja kertoo käytännönläheisesti päätöksenteon haasteista ja sen kehittämisestä organisaation menestyksen kulmakiveksi. Tärkein kysymys on, miksi päätös tehdään. Tukeeko se varmasti strategiaamme – nimenomaan sen viimeistä versiota? Päätöksen tulee pohjautua dataan, mutta intuitiotakin kannattaa kuunnella – harkiten. Mikä tahansa organisaatiomalli voi toimia, kunhan päätöksenteon vastuut ja pelisäännöt ovat selkeät. Kun lisätään systemaattisuutta, saadaan parempia päätöksiä. Jokainen päätös tuottaa kokemuksia, jotka kerryttävät osaamista.

Rakenteeltaan kirja jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa kirjoittaja esittelee ”Tasapainoisen johtamisen mallin”, jota käytetään viitekehyksenä päätöksenteon tarkastelussa. Tässä mallissa johtamis-tehtävä nähdään koostuvan kolmesta osa-alueesta: asiasisältö, prosessi ja ihmiset. Päätöksenteko on hyvää silloin, kun onnistutaan tasapainottamaan nämä kolme tekijää. Kirjan toisessa osassa pureudutaan syvemmälle päätöksenteon ydinalueisiin miksi-, mitä-, miten- ja kuka-kysymysten kautta. Kolmannessa osassa kirjoittaja tiivistää havainnot organisaatioiden yleisistä päätöksenteon haasteista ja esittelee tapoja parantaa päätöksenteon laatua organisaatio-, tiimi- ja yksilötasoisessa päätöksenteossa.

Päätöksen taustalla olevat perusteet ovat ikään kuin päätöksen juuret: niihin pohjautuu kaikki, mitä päätöksenteossa tapahtuu ja mitä päätöksestä myöhemmin seuraa. Nämä seuraavat asiat auttavat vastaamaan päätöksenteon MIKSI JA MITÄ-kysymyksiin. 1. Miksi-kysymykseen täytyy pystyä vastaamaan. 2. Strategian sana on laki – kunnes sitä muutetaan. 3. Päätökset ovat erilaisia ja edellyttävät erilaista toimintatapaa. Päätöksen luonteen ymmärtäminen on tärkeää, jotta siihen osataan suunnata järkevä määrä aikaa ja työtä. Erilaisia päätöksiä pitää valmistella ja käsitellä eri tavoin, eri laajuudessa ja eri syvyydellä. 

4. Päätöksen täytyy tuottaa arvoa asiakkaalle. 5. Väärät intressit ja pelkkä totuttu tapa eivät johda hyvään tulokseen. 6. Päätöksen vaikutukset valuvat veden lailla joka paikkaan. 7. Toiminnan eettisyys tulee esille väistämättä. 8. Vastuullisuus ei ole enää valinnainen asia. 9. Säädökset sanelevat monia päätöksiä. 10. Jos luet väärin liiketoimintaympäristön kehityksen, kuolet. 11. Vaihtoehtoja on aina enemmän kuin alkuun luulisi. 12. Päätökset muodostavat verkon. 13. Riskin ottamista ei voi välttää. Nämä kaikki kohdat on kirjassa käsitelty yksityiskohtaisesti. Samalla tavalla käsitellään se, MITEN päätös saadaan aikaan ja KUKA päättää, sekä miten inhimilliset ominaisuudet vaikuttavat päätöksentekoon. 80 kolahdusta. J1+J2.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Kirjan tiedot

Heikinheimo, Päivi: Päätöksen juoni – Miten johdan parempiin päätöksiin, Alma Talent 2021, suositus***, 3 pistettä, ISBN 978-952-14-4359-6

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *