Fried & Heinemeier Hanson: Kesytä töiden hullumylly

Fried & Heinemeier Hanssonin kirja antaa lähtöpassit työpaikan kaaokselle, ahdistukselle sekä työntekoa haittaaville keskeytyksille, turhille palavereille ja tulostavoitteille. Pitkistä päivistä, kohtuuttomasta kiireestä ja univajeesta on tullut monille kunnia-asia. Uupumus ei kuitenkaan ole ylpeyden aihe vaan tyhmyyden merkki. Riittää, kun joka päivä tekee parhaansa. Kirjoittajat osoittavat konkreettisesti, miten työntekijöille annetaan työrauha. Kun ihmiset saavat itse valita työaikansa ja -paikkansa, työt tulee tehtyä hyvin. Työntekijän osaamista ja aikaa kunnioittava työkulttuuri on ollut kirjoittajien Basecamp-ohjelmistoyrityksen lähtökohta jo 20 vuotta – ja se voidaan ottaa käyttöön jokaisella työpaikalla ja kaikilla aloilla.

Kaikki alkaa ajatuksesta: yritys on tuote. Yritys tietysti myös valmistaa tuotteita ja palveluita, mutta koska yritys valmistaa nämä tuotteet, yrityksen pitäisi olla myös sen paras tuote. Sitä on kehitettävä parhaansa mukaan, tehdä yhdessä hommia ja hioa tuotettamme. Ei kannata harrastaa mitään suuria suunnitelmia. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tunnustaa, ettei tiedä alkuunkaan, miltä maailma viiden, kolmen tai edes yhden vuoden päästä näyttää, sitä ketterämmin voi ryhtyä hommiin ilman, että kurkkua kuristaa pelko isosta, huonosta ja aivan liian varhaisessa vaiheessa tehdystä päätöksestä. Kun ei yritä ennustaa, ei tarvitse ahdistuakaan. Hyvä olo on sallittua.

Basecampilla ei kellään ole pääsyä toisten kalentereihin. Toisen työaikaa ei näin pääse pirstaloimaan. Aina on neuvoteltava toisen kanssa. Myöskään ei ole mitään syytä, miksi joka ikisen pitäisi yrittää pysyä perillä jokaisesta firmaan liittyvästä asiasta. Tärkeistä asioista kyllä tiedotetaan kaikille. Tietotulvaa hillitään mm. kuukausittaisilla tiedotteilla. Kunkin tiimin vetäjä laatii kuukausittain yhteenvedon tiiminsä tekemisistä ja edistymisestä, ja tiedote jaetaan koko työyhteisölle. Tiedotteeseen kiteytetään olennaiset seikat, joista muiden voi olla hyvä tietää.

Rekrytoinnissa on palkattava ihminen, ei CV:tä. Usein tilanne voi olla mutkikas. Joku voi olla sopiva työntekijä firmaan, mutta ei syystä tai toisesta sovi hänelle valittuun tiimiin. Vanha tiimi lakkaa olemasta heti, kun siihen tulee uusi jäsen (tai kun siitä lähtee jäsen). Jokainen muutos kokoonpanoon tarkoittaa, että kyseessä on uusi tiimi. Henkilödynamiikka muuttuu näissä tilanteissa aina. Basecampissä loppusuo-ralle edennyt hakija palkataan viikoksi ja häntä pyydetään tekemään oikea projekti (työnäyte), josta maksetaan 1200 euroa. Tehtävä vastaa haettavan paikan toimenkuvaa. Avokonttori on lyhyesti sanottuna tila, jossa työskentelyä vaikeutetaan tunkemalla samaan paikkaan mahdollisimman paljon ihmisiä. Se ei sovi rauhalliseksi, luovaa työtä tukevaksi työympäristöksi ammattilaisille, jotka tarvitsevat hiljaisuutta, yksityisyyttä ja tilaa ajatella, jotta he yltäisivät parhaaseen työpanokseensa. Tilaa ei ajatellakaan niinkään toimistona kuin kirjastona. Pääidea onkin toimia niin kuin olisi kirjastossa. Kirjastoja yhdistävät kaikkialla hiljaisuus ja rauha. Kaikki myös tietävät, miten kirjastossa käyttäydytään.

Vielä lopuksi muutamia hyviä huomioita. Parhaat yritykset eivät ole perheitä. Ne tukevat perheitä. Ne ovat perheiden liittolaisia. Ne ovat olemassa, jotta voisivat tarjota työntekijän hyvinvointia tukevan, mielekkään työympäristön. Kun joku kopioi toisen tuotteen, hän kopioi pysäytyskuvan. Hän ei tiedä, minkä ajatuskulkujen myötä siihen päädyttiin, eikä hänellä ole sitä henkistä pääomaa, jonka turvin toinen yritys tuottaa tulevaisuudessa uusia kadehdittavia konsepteja. Kopioitsija on aina askeleen jäljessä. Ota siis rennosti. Pahastu hetkeksi, jos siltä tuntuu, mutta anna sitten olla. Nykyisin meillä on vain yksi tuote: Yrityksemme.

45 kolahdusta. Y1+Y2+Y3.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Fried, Jason & Heinemeier Hansson, David: Kesytä töiden hullumylly, Atena 2019, suositus**, 2 pistettä, ISBN 978-952-300-529-7

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn