Kross, Ethan: Sisäinen hälinä – Miksi ajatukset ylikuumenevat ja miten sitä voi välttää

Tämä huikea aivotutkimusta, käyttäytymispsykologiaa ja kiehtovia anekdootteja yhdistelevä menestysteos tarjoaa käytännönläheisiä neuvoja negatiivisen ajatuskierteen katkaisemiseen. Se näyttää, miten sisäiset keskustelut muovaavat elämäämme ja kuinka oikeiden työkalujen avulla voimme saada sisäisen kriitikkomme kuriin ja muuttaa sen voimavaraksi. Sisäinen hälinä tarkoittaa niitä kielteisiä ajatuksia ja tunteita, jotka kiertävät kehää ja saattavat muuttaa ainutlaatuisen itsehavainnointikykymme siunauksesta kiroukseksi. Hälinä nakertaa suoritusta, päätöksentekokykyä, ihmissuhteita, mielialaa ja terveyttä.

Me postaamme, twiittaamme ja kommentoimme. Sosiaalinen media voi tuottaa sekä yksilöiden että mahdollisesti yhteisönkin tasolla enemmän konfliktia, vihamielisyyttä ja hälinää. Se tarkoittaa myös, että harrastamme ylenmääräistä asioiden jauhamista enemmän kuin koskaan ennen. Ylettömän tunteelliset postaukset ärsyttävät ja vieraannuttavat toisia aivan kuten liian pitkällinen ja liian toistuva omista ongelmista puhuminen. Tämä kaikki tarkoittaa, että kun annamme sisäisen hälinän hallita sosiaalista käytöstämme verkossa tai sen ulkopuolella, se johtaa usein kielteisiin seurauksiin.

Tutkimukset osoittavat, että kun ihmiset ajautuvat vaikeaan tilanteeseen, kokemukseen voi saada perspektiiviä kysymällä heiltä, miten he ajattelevat suhtautuvansa siihen kymmenen vuoden kuluttua huomisen sijaan. Tämä auttaa heitä ymmärtämään, että kokemukset ovat ohimeneviä, mikä kasvattaa toivoa. Tästä työkalusta käytetään nimitystä ajallinen etäisyydenotto, joka kasvattaa yhtä viisauden osatekijää, ymmärrystä siitä, että maailma on jatkuvan muutoksen tilassa eivätkä olosuhteet pysy samoina. Tämän ymmärtäminen voi olla vaikeuksien keskellä suunnattoman helpottavaa.

Ihmisellä on suuri tarve kokea hallinnantunnetta. Se tarkoittaa käsitystä siitä, että voimme vaikuttaa kohtaloomme, ja vaikuttaa siihen, pyrimmekö tavoittelemaan asioita, kuinka paljon vaivaa olemme valmiit näkemään ja miten pitkään jaksamme yrittää, kun törmäämme hankaluuksiin. Järjestyksen näkeminen maailmassa on helpottavaa, koska se tekee elämästä ennustettavamman ja helpottaa elämistä. Järjestyksen tarvetta sekä luonnon ja syvän kunnioituksen tunteen hyötyjä koskeva tutkimus osoittaa selvästi, kuinka suoraan konkreettinen ympäristömme vaikuttaa mieleemme.

Kirjoittaja toivoo, että kaikki se, minkä tästä kirjasta voi oppia, muodostaa lukijalle yhdenlaisen työkalupakin, jolla voi pyrkiä välttämään kielteisiin ajatusjumeihin päätymisen sekä ajattelemaan selvästi ja rakentavasti. Jokaisen täytyy selvittää itse, millainen työkalujen yhdistelmä toimii itsellämme parhaiten. Kirjassa käsitellyt tekniikat on tiivistetty kirjan lopussa kolmeen ryhmään: työkaluihin, joita voi soveltaa itse, työkaluihin, jotka kuuluvat ihmissuhteisiin, ja työkaluihin, joissa käytetään ympäristöä. Jokainen jakso alkaa strategioilla, jotka ovat sisäisen hälinän iskiessä luultavasti helpoimpia soveltaa, ja sen jälkeen esitellään niitä, jotka saattavat edellyttää enemmän aikaa ja vaivannäköä.

Huomasin, että kirjoittajan esittämien työkalujen joukossa on paljon sellaisia, joita olen itsekin käyttänyt usein, mutta en ole mieltänyt niitä työkaluiksi. Tässä muutamia itselleni tuttuja työkaluja, joiden sisällöstä saat selvää lukemalla tämän hyvän kirjan. Oma työkaluluetteloni: Laajenna perspektiiviäsi, miellä kokemus haasteeksi, vaihda näkökulmaa, ilmaise kirjoittamalla, tartu taikakaluun, suorita (yksin tai toisten kanssa) rituaali, tarjoa näkymätöntä tukea, kehota lapsia esittämään supersankaria, kokoa oma neuvojakaarti, katso rakkaan kuvaa, minimoi sosiaalisen median passiivinen käyttö, luo järjestystä ympäristöösi, käy aiempaa enemmän viheralueilla, ja viimein tavoittele syvää kunnioitusta herättäviä kokemuksia. 90 kolahdusta. Y1.

Artikkelin kirjoittanut Johannes Partanen

Kirjan tiedot:

Kross, Ethan: Sisäinen hälinä – Miksi ajatukset ylikuumenevat ja miten sitä voi välttää, Karisto 2022, suositus**, 2 pistettä, ISBN 978-951-1-41974-7

Tekijänoikeudet: Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia® tiimivalmentajakoulutusta toteuttava Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltua hyvää kirjaa.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *