Me kaikki haluamme elämältä merkityksellisyyttä, hyvinvointia ja kiireettömyyttä. Maury, Tuomila & Meretniemen kirjan tarkoitus onkin antaa rohkeutta, oivalluksia ja käteviä ja toimivia työkaluja kiireen passittamiseksi pois päiväjärjestyksestä. Kirja on samalla valmennuspolku kiireen kitkemiseen. Koulumaailma opettaa tehokkaasti kiirehtimään ja antaa lapsille roppakaupalla tunteita siitä, ettei ehdi kunnolla: Oppimäärät ovat tiukat, tunnit ovat tiukasti neljänkymmenenviiden minuutin pituisia. Kun mennään syömään, on aikaa niin vähän, että ruoka pitää lappaa. Hitaan oppimisen filosofiakin voisi toimia. Steinerkoulussa ja Tiimiakatemialla on periaate, että oppiminen etenee oppijan tahdissa.
Täytämme kalenteriamme aivan liian täyteen eikä ole ihme, että koko ajan on kiire ja ahdistaa. Ensimmäinen askel kiireettömään elämään onkin tehdä rajaavia päätöksiä. Haluatko enemmän tehoa sen sijaan, että hamuaisit aina vaan lisää puuhaa, toimintaa ja tekemistä?
Toinen askel on poistaa sana kiire sanavarastosta. Puhumalla kiireestä luot kiirettä.
Kolmas askel: Jotta saadaan kiire kuriin ja järjestystä elämään, aloitetaan luopumisharjoitukset suursiivouksen (konmari?) muodossa. Kun luopuu jostakin, saa tilalle aina jotakin uutta. Kun ihminen tekee radikaalin raivausprosessin, pystyy hän myös henkisesti luopumaan menneestä ja saa tilaa luovuudelle.
Neljäs askel on tehtävien paljouden priorisointi. Jos tehtävät asiat ovat hajallaan lapuissa, sähköpostissa, kalentereissa, muistioissa ja vihoissa tai pahimmillaan omassa muistissa, et pysty hallitsemaan tehtäviä. Varmista visuaalinen näkyvyys asioihin, jotta voit oikeasti priorisoida.
Viides askel: Mikä on oikeasti tärkeää?
Kuudes askel: Hiljennä tahtia. Opettele ottamaan omaa aikaa ja rauhoittumaan kiireisen päivän keskellä.
Seitsemäs askel: Nauti elämästä.
Kahdeksas askel: Tasapainotettu elämä.
Yhdeksäs askel: Taltuta aikavarkaat ja tehosta toimintaa. Tee asiat heti, niin ne eivät kasaannu. Kymmenes askel: Kiireen karkotus on ketjupeliä. Esimerkiksi projektisalkun hallinta on a ja o yhteisen ajanhallinnan onnistumi-selle. Miten projektit liittyvät strategiaan ja miten monta projektia on menossa yhtä aikaa? Myös yhteisesti hyödynnetty asiakashallintajärjestelmä on tärkeä.
Jos ajanhallintaan ei saisi antaa kuin yhden ainoan keinon, olisi se ehdottomasti luopumisen ja karsimisen taito (11. askel). Turhien asioiden pois jättäminen antaa valtavasti enemmän aikaa tärkeille asioille. Kahdestoista askel on alusta aloittamisen taito. Liian usein katsomme edistymistämme lähinnä vuoden vaihtuessa. Tarkista sen sijaan jatkuvasti, mihin aikasi oikeastaan kuluu.
Kaikki edellä lyhyesti esitellyt kaksitoista askelta sisältävät kukin lukuisia keinoja ja esimerkkejä, miten kiire otetaan haltuun. Sain itsekin runsaasti uusia ideoita ja vanhaakin tuli kerrattua. Luulen vihdoin 45 työvuoden jälkeen oppineeni hallitsemaan omaa ajankäyttöäni ainakin hieman.
26 kolahdusta. Y1+Y2+Y3.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Maury, Maarika & Tuomila, Jaana & Meretniemi, Tuomo: Hoppu on hanurista – 12 askelta kiireen kitkemiseen, Kiss Publishing 2018, suositus*, 2 pistettä, ISBN 978-952-68620-3-3
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.