Meyer, Erin: The Culture Map

Kirja on erinomainen opas kaikille niille yritysjohtajille, jotka haluavat tietää miten onnistuu johtajana tämän päivän monikulttuurisissa työpaikoissa. Kirjoittaja esittelee kehittämänsä kahdeksan osiota käsittävän kulttuurikartan. Tämä toimii kirjan ytimenä. Jokainen kahdeksasta skaalaosiosta edustaa sitä avainaluetta, josta johtajan on oltava tietoinen. Kaikki skaalaosiot kertovat eri kulttuurien vaihteluvälit ääripäineen. Nämä kahdeksan skaalaosiota ovat: Communicating: low-context vs. high-context, Evaluating: direct negative feedback vs. indirect negative feedback, Persuading: principles-first vs. applications-first, Leading: egalitarian vs. hierarchical, Deciding: consensual vs. top-down, Trusting: task-based vs. relationship-based, Disagreeing: confrontational vs. avoids confrontation, and Scheduling: linear-time vs. flexible-time. Kirjassa on tämän kulttuurikartan avulla tehty vertailuja eri maiden kulttuurien välillä. Joissakin kuvioissa esiintyy myös Suomi.

Tehokkaassa johtamisessa luotetaan usein kykyyn vaikuttaa muihin siten, että systeemit muuttuvat ja tilalle tulee uusia työskentelytapoja, uusia trendejä markkinoilta sekä uusia teknologioita tai bisnes-malleja. Niinpä jos olet sellaisen tiimin johtaja, jonka jäsenet tulevat erilaisista kulttuureista verrattuna omaasi, on uusien vaikuttamistekniikoiden oppiminen elintärkeää. Esimerkiksi me länsimaiset ihmiset luotamme enemmän kirjallisiin ohjeisiin ja kuvioihin kuin afrikkalaisessa kulttuurissa, jossa suullinen vaikuttaminen on paljon tärkeämpää. Samoin kiinalaiset ihmiset ajattelevat kokonaisuuden kautta yksityiskohtia, kun länsimaiden ihmiset lähtevät usein liikkeelle yksityiskohdista kohti kokonaisuutta. Siten holistisissa kulttuureissa tarvitaan aikaa kokonaisuuden selvittämiseen ja siihen, miten kaikki palaset liittyvät toisiinsa.

Tasa-arvoisissa kulttuureissa (esim. Pohjoismaat) johtajan ja alaisten välinen etäisyys on matala. Paras johtaja on enemmänkin fasilitaattori vertaistensa joukossa. Organisaatiorakenteet ovat matalia ja viestintä voi usein ohittaa hierarkian. Hierarkkisissa kulttuureissa (esim. Etelä-Euroopan maat) taas johtajan ja alaisten välinen etäisyys on korkea. Paras johtaja on vahva etulinjan johtaja, jolle status on tärkeä. Organisaatiorakenteet ovat monitasoiset ja kiinteät. Viestintä seuraa tarkasti hierarkkisia linjoja.

Kirjassa puhutaan paljon myös luottamuksen kulttuurista (Trust from the head, trust from the heart).

Luottamus jaetaan älylliseen ja tunteisiin perustuvaan luottamukseen. Edellä mainittu älyllinen luottamus perustuu luottamukseen, jota tunnet toisen henkilön aikaansaannoksista, taidoista ja luotettavuudesta. Näin luottamus tulee päästä. Se rakentuu bisneskanssakäymisestä: Työskentelemme yhdessä, teet työsi hyvin ja osoitat työsi kautta, että olet luotettava, ystävällinen, älykäs ja läpinäkyvä. Tulos: luotan sinuun. Tunneluottamus taas kumpuaa läheisyyden, empatian tai ystävyyden tunteista. Se tulee sydämestä. Nauramme yhdessä, rentoudumme yhdessä ja näemme toisemme persoonatasolla. Niinpä tunnemme kiintymystä tai empatiaa ja ajattelen, että tunnemme samalla tavalla. Tulos: luotan sinuun. Kirjassa on paljon asiaa kansainvälisten tiimien ymmärtämiseen. 50 kolahdusta. Y1+Y2+Y3+J1+J2.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Meyer, Erin: The Culture Map, PublicAffairs 2021, Suositus**, 2 pistettä (engl.)

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *