Norberg-Hodge, Helena: Tulevaisuus löytyy läheltä – Askelia onnellisuuden talouteen

Globalisaatio lupasi poistaa kansakuntien väliset konfliktit ja levittää vaurautta kaikkiin maailman kolkkiin. Kaunis lupaus ei kuitenkaan toteutunut: kaikkialla maailmassa rikkaat jatkavat rikastumistaan ja köyhät köyhtymistään. Samalla kansainväliset jännitteet lisääntyvät, luonnolliset elinympäristöt tuhoutuvat, kulttuurierot katoavat ja yhteiskunnalliset ongelmat kasvavat korkoa korolle. Uusi elämäntapa on kuitenkin mahdollinen. Maailmankuulu globalisaatiokriitikko Helena Norberg-Hodge osoittaa, että maailmantaloudelle on kuviteltavissa vaihtoehto. Se löytyy aivan silmiemme edestä: lähiympäristöstämme, omista yhteistöistämme, henkisistä kyvyistämme ja tunnesiteistämme. Kirjoittaja osoittaa konkreettisesti, miten voimme rakentaa maailmamme uudelleen itsemme näköiseksi.

Mitä suurempiin mittoihin maailmantalouden järjestelmä on kasvanut, sitä mahdottomammaksi meille on tullut nähdä, mitä todella tapahtuu. Monet perushyödykkeistämme ovat kulkeneet maailman ympäri useita kertoja, ennen kuin ne päätyvät ostoskoriimme. Euroopassa pyydetty kala lähetetään Aasiaan

ruodittavaksi, mistä se toimitetaan takaisin Euroopan markkinoille myytäväksi. Hiljattain Britannia ja Australia ostivat toisiltaan 20 000 kiloa pullotettua vettä, ja tämä oli vain Britannian ja Australian välillä. Toisaalta ihmiset alkavat heräilemään ja alkaneet palata ruohonjuuritasolle rakentamaan kukoistavia paikallistalouksia, joissa työ on merkityksellisempää ja tuottoisampaa.

Verkkomarkkinointi, joka on keskeinen osa globaalitaloutta, on sekin työpaikoille myrkkyä. Verkkojätti Amazon saa kymmenen miljoonan dollarin voitot 23 työntekijän työpanoksella, kun taas riippumat-tomien kauppiaiden kohdalla vastaava suhdeluku on 57 työntekijää jokaista kymmentä miljoonaa kohden. Maailman kahdeksan rikkainta ihmistä ovat niin rikkaita, että heidän yhteenlaskettu varallisuutensa on yhtä suuri kuin maapallon köyhemmän puolikkaan neljän miljardin ihmisen ja epäsuhta näyttää vaan kasvavan. Vuonna 2015 urbaaneissa slummeissa asui käsittämättömät miljardi ihmistä ja tämäkin lukumäärä kasvaa vuosi vuodelta. Tämä kirja oikein suoltaa erilaisia esimerkkejä

globaalin talouden vaikutuksista.

Koska ihmiset eivät tiedä, millaista tuhoa yritysvaltainen maailmantalous saa aikaan, he ovat kirjoittajan mukaan alttiita omaksumaan oikeistolaisia mielipiteitä. Heidät on helppo saada uskomaan, että heidän ongelmansa ovat maahanmuuttajien ja vähemmistöjen syytä. Usein heistä myös tulee vihamielisiä vasemmistolaisuutta ja ympäristöajattelua kohtaan, koska he ajattelevat valtioiden olevan pöhöttyneitä byrokratiakoneistoja, joiden pyrkimykset suojella ympäristöä ja ylläpitää riittävää sosiaaliturvaa ovat heidän taloudellisten vaikeuksiensa todellinen syy. Ihmiset eivät näe kokonaiskuvaa, minkä seurauksena äärioikeisto voimistuu.

Vaikka aikaa ja rahaa on niukalti, maailmassa on suuri määrä asioista välittäviä ja omistautuneita ihmisiä, jotka yrittävät tehdä maailmasta paremman paikan. Pyrkimys voi olla mikä vain: kohentaa lastensa kouluoloja, lakkauttaa eläinten julma kohtelu, suojella luonnonvaraisia eläimiä, hankkia ruokaa nälkää näkeville, edistää henkisiä ja eettisiä arvoja. Riippumatta siitä, mihin ongelmaan he yrittävät löytää ratkaisun, talous on se punainen lanka, joka yhdistää heidät kaikki. Viime vuosina näiden erillisongel-mien parissa toimivat ihmiset ja organisaatiot ovat alkaneet hahmottaa asioita kokonaisvaltaisesta näkökulmasta. Tämän siirtymän mukana olemme tulleet tilanteeseen, jossa asioiden näkeminen laajassa kuvassa toimii laajan ja monimuotoisen liikkeen kokoavana lähtökohtana – liikkeen, jolla kirjoittajan mielestä on potentiaalia tulla suurimmaksi, jonka maailma on koskaan nähnyt. Yhä useammassa tutkimuksessa on havaittu, että luontoyhteyden solmimisella, yhteisöllisyyden vahvistamisella ja henkisellä havahtumisella kaiken elämän yhteyteen voi olla syvällisesti parantavia voimia. Kun ajamme muutosta, jossa systeemin painospiste siirretään globaalisesta paikalliseen, strategisena pyrkimyksenämme on päästä ulos sirpaloituneesta ja suuntansa menettäneestä maailmasta, jossa ylin valta kuuluu kaukaisille ja miltei näkymättömille taloudellisille voimille, ja tuoda sen tilalle aidosti monimuotoinen ja aidoista yhteyksistä rakentuva maailma, jonka suojissa ihmiset voivat olla onnellisia, yhteiskunnat rauhallisia ja planeetta hyvinvoiva. Olemme alkaneet nähdä, että maailma on meissä itsessämme. Asiallinen kriittinen puheenvuoro. 160 kolahdusta. Y1+Y2+Y3.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Norberg-Hodge, Helena: Tulevaisuus löytyy läheltä – Askelia onnellisuuden talouteen, Basam Books 2022, suositus**, 3 pistettä, ISBN 978-952-379-233-3

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *