Talebin teos haastaa monet vakiintuneet riskiä ja palkintoja, politiikkaa ja uskontoa, rahoitusta ja henkilökohtaista vastuuta koskevat käsitykset. Mitä tarkoittavat maailman ymmärtäminen, ammatissa onnistuminen, reilun ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan toimintaan osallistuminen? Kirjoittaja osoittaa Hammurabista Donald Trumpiin ulottuvilla esimerkeillä, miten omien riskien hyväksyminen on sankareiden, pyhimysten ja kaikilla elämän aloilla kukoistavien ihmisten olennainen piirre. Kirjan lähetti minulle jo yli vuosi sitten Jussi Galla saatesanoilla: ”Onko KeppiHyypiöllä oma Nahka Pelissä?”
Moderniuden kirous on, että väestöstä yhä suurempi ihmisluokka on parempi selittämään kuin ymmärtämään. Niinpä oppineisuus ei ole aivan sitä, mitä koulu-nimisten turvavankiloiden asukeille opetamme. Evoluutiota tapahtuu vain, kun sukupuuton riski vallitsee. Lisäksi, evoluutiota ei ole ilman omaa nahkaa pelissä. Kirjoittaja on huomannut toistuvasti, että yliopistoihmiset, joilla ei ole oma nahka pelissä, puolustavat evoluutiota samalla, kun hylkäävät oman nahan pelissä ja riskin jakamisen. Yleisesti mitä enemmän ihmiset palvovat pyhää ja loukkaamatonta valtiota (tai suuria yhtiöitä), sitä enemmän he vihaavat omaa nahkaa pelissä. Mitä enemmän he pukeutuvat pukuihin ja solmioihin, sitä enemmän he vihaavat omaa nahkaa pelissä.
Yrittäjät ovat yhteiskuntamme sankarit. He epäonnistuvat meidän muiden puolesta. Rahoituksen ja nykyisten riskipääomamekanismien takia monilla virheellisesti yrittäjinä pidetyillä ei ole aidosti oma nahka pelissä sikäli, että heidän tavoitteensa on joko hankkia rahaa myymällä osaltaan rakentamansa yritys jollekin ulkopuoliselle tai listautua pörssiin osakeannilla. Yhtiön, sen tuotteiden ja sen pitkän aikavälin selviytyminen eivät merkitse heille paljonkaan.
Kun ”ihmiskunnan auttamista haluavat” nuoret kysyvät kirjoittajalta, ”Mitä minun tulisi tehdä? Haluan vähentää köyhyyttä, pelastaa maailman”, ja vastaavia jaloja makrotason pyrkimyksiä, kirjoittaja ehdottaa: 1) Älä koskaan ryhdy viestimään hyveellisyyttä, 2) Älä koskaan ryhdy elämään koroilla, 3) On pakko perustaa yritys. Pane itsesi peliin, aloita yritys. Kyllä, ota riski, ja jos rikastut (se on mahdollista), käytä rahasi anteliaasti muihin. Rohkeus (riskin ottaminen) on korkein hyve. Tarvitsemme yrittäjiä.
50 kolahdusta. Y1+Y3.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Taleb, Nassim Nicholas: Oma nahka pelissä – Arkielämän piilotetut epäsymmetriat, Terra Cognita 2018, suositus**, 3 pistettä, ISBN 978-952-5697-90-2
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.