Järvilehdon veljekset ovat kirjoittaneet yhdessä erinomaisen kirjan luovuudesta. Kirjan törkeä lupaus on: ”Luovuus on sinussa, ja tämän kirjan avulla saat sen esiin.” Kirja auttaa ymmärtämään, mistä hyvät ideat tulevat ja miten niitä voi kehittää. Se kertoo, mitä luovuus on, mitä se vaatii ja mitä se antaa. Olen itse kahlannut varmaan ainakin sata erilaista luovuus -kirjaa viimeisen 10 vuoden aikana ja tiedän, että jokainen meistä on luova. Kuitenkin moni meistä on tämän unohtanut kasvaessaan lapsesta aikuiseksi. Kun luet tämän kirjan, pääset takaisin siihen maailmaan, joka oli jännittävä ja aina täynnä uusia yllätyksiä. Ja silloin kuuluu PIM! Olet luova.
Onneksi koulukin on muuttumassa. Entisaikojen koulu, jota olen itsekin käynyt, opetti ettei saa olla väärässä. Juuri väärässä oleminen on yksi luovuuden tärkeimmistä voimavaroista. Vain uskaltamalla olla väärässä voi edes uskaltaa kokeilla jotain. Väärässä olemisesta on osattava nauttia. Luovuus on synnynnäinen ominaisuus, mutta luova toiminta koostuu joukosta taitoja, joiden pääasiallinen tehtävä on taistella muita taitoja vastaan: hämmentää pakkaa, rikkoa rutiineja ja ravistaa ajattelun liikettä silloin kun ajattelu jumitta tekemään asiat niin kuin meillä on aina ennenkin tehty.
Laatu -käsite liittyy aina jotenkin luovuuteen. Kirjassa on esimerkkinä kaksi kirjaa: Onko James Joycen Odysseus laadukkaampi kirja kuin J.K.Rowlingin Harry Potterit – tai toisin päin? Kumpaakin kirjaa yhdistää mystinen ominaisuus, jota monilla muilla teoksilla ei ole: kumpikin on omalle lukijakunnalleen tavattoman tärkeä. Laadun ymmärtäminen vaatii teoksen alan tuntemusta. On tiedettävä, mihin on kiinnitettävä huomiota. Laadun käsitys syntyy siitä, kun tuotosta tarkastellaan oman kategorian sisällä olevien asioiden kesken. Laadukkaassa työssä on oltava sitä jotakin, vaikkei kukaan koskaan tajuaisi, mitä se jokin on. Huonolaatuisesta työstä se puolestaan puuttuu. Vain riittävät taidot tuottavat laadukasta työtä. Laadukkaan teoksen tekeminen on eräänlaista sillan rakentamista. Osaat oman alasi, teet sitä, mitä rakastat, ja osaat muotoilla tekemisesi niin, että myös muut sen ymmärtävät. Kyse on viime kädessä rakkaudesta.
Luovuus on tapa olla. Tapa hahmottaa ympäröivää maailmaa. Jos haluat toimia luovasti, sinun pitää löytää itsestäsi jotain, mikä innostaa juuri sinua. Luovuus vaatii aktiivista positiivista asennetta.
Miten sitten luova prosessi etenee? Siinä voidaan tunnistaa seuraavat työvaiheet:
1) kerääminen
2) valikointi
3) luonnostelu
4) jalostaminen
5) viimeistely.
Huomaan, että kun tämäkin artikkeli liittyy uuteen YPK:n 30. painokseen, käyn läpi näitä vaiheita. Olen kerännyt 200 kirjaa ja lukenut ne kaikki viimeisen vuoden aikana ja tehnyt valtavasti muistiinpanoja. Olen valikoinut tästä joukosta eri kriteerein 70 kirjaa, joista olen luonnostelemassa 70 artikkelia (tämä kirja on 54.). Nyt jalostan Minnan (graafikkoni) kanssa näitä artikkeleja oikeisiin paikkoihin domaineittain. Lopuksi viimeistelemme yhdessä koko kirjan. Tuntuu helpolta ja loogiselta. Kirjassa käydään nämä vaiheet hienosti läpi. Ja nyt minäkin ymmärrän, miten olen pian tehnyt tämän kaiken 30 kertaa. Osaankohan jo? Miten taas parannamme ensi vuonna? Tähän kirjaan kuuluvat vielä luovuuskortit. Nyt niitä kokeilemaan, koska tämän työn jälkeen aloitan uuden Markkinointikirjan tekemisen, joka on vielä kesken.
40 kolahdusta. Y1+I1+I2.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Järvilehto, Paavo & Järvilehto, Lauri: PIM – Olet luova, Tuuma 2019, suositus**, 1 piste, ISBN 978-952-451-975-5
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.