Clear: Pura rutiinit atomeiksi

Tämän James Clearin kirjan avulla voit tehdä hyvien rutiinien noudattamisesta helppoa ja huonojen ylläpitämisestä mahdotonta. Kirja muokkaa ajatuksiasi edistymisetä antaa välineet sekä tekniikat, joita tarvitset tapojesi muuttamiseen. Siinä esitellään neljän kohdan menetelmä, jonka avulla muutosten tekeminen sujuu aiempaa helpommin.

Matkan varrella on tositarinoita ihmisistä, jotka ovat purkaneet omat rutiininsa atomeiksi saavuttaakseen haluamansa muutoksen. Olipa kyse painonpudotuksesta, yrityksen perustamisesta, kirjan kirjoittamisesta tai jonkin tavoitteen saavuttamisesta, luomme itsellemme paineita saada aikaan jokin mullistava parannus, josta kaikki myöhemmin puhuvat. Pienillä rutiineilla kuitenkin onnistumme paremmin. Tee joka päivä yhden prosentin parannus vuoden aikana, niin kehityt vuoden loppuun mennessä 37 kertaa paremmaksi.

Jos tavoittelee parempia tuloksia, on unohdettava tavoitteiden asettaminen. Sen sijaan on keskityttävä menetelmiin. Tavoitteet toimivat suunnan määrittelijöinä, mutta menetelmät ovat paras keino kehittyä. Tavoitteen saavuttaminen muuttaa elämäsi ainoastaan hetkeksi, mutta lopulta jatkuviin pieniin parannuksiin keskittyvällä menetelmällä, saat toisenlaisen tuloksen. Kyse ei ole mistään yksittäisestä saavutuksesta vaan loputtomasta hiomisesta ja jatkuvasta kehittymisestä.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, että sitoutumisesi prosessiin määrittelee edistymisesi. Tavoite ei ole lukea kirjaa vaan tulla lukijaksi. Se on sinun identiteettisi. Joka kerta sivun kirjoittaessasi olet kirjailija. Kyse on kaksivaiheisesta prosessista: 1) Päätä millainen ihminen haluat olla. 2) Todista se itsellesi pienten voittojen avulla. Minkä puolesta haluat taistella? Mitkä ovat periaatteesi ja arvosi? Keneksi haluat tulla?


Ensimmäinen laki: Tee siitä ilmeinen.

Paras keino aloittaa uusi rutiini on rutiinien pinoaminen. Esimerkiksi kun kaadan itselleni kupin kahvia, meditoin välittömästi 60 sekunnin ajan. Kun olen meditoinut 60 sekunnin ajan, kirjoitan välittömästi päivän tehtävälistan. Kun olen kirjoittanut päivän tehtävälistan, aloitan välittömästi ensimmäisen askareen. Kaiken kaikkiaan rutiinien pinoaminen antaa mahdollisuuden luoda yksinkertaisten sääntöjen sarjan, joka ohjaa tulevaa käyttäytymistäsi. Jokaista rutiinia edellyttää ärsyke. Tee hyvien rutiinien ärsykkeistä ilmeisiä ympäristössäsi.


Toinen laki: Tee siitä houkutteleva. 

Mitä houkuttelevampi mahdollisuus on, sitä todennäköisemmin siitä muodostuu rutiini. Meidät saa liikkeelle palkinnon odottaminen – ei sen tuottama mielihyvä. Mitä hartaampi odotus, sitä suurempi dopamiinipiikki. Meillä on taipumusta omaksua kulttuurissamme kehuttuja ja hyväksyttyjä rutiineja, koska meillä on vahva halu sulautua ja kuulua heimoon. Yritämme jäljitellä menestyneiden ihmisten tapoja, koska unelmoimme itsekin menestyksestä. Käytös, jonka avulla saamme hyväksyntää, kunnioitusta ja kehuja, tuntuu meistä houkuttelevalta.


Kolmas laki: Tee siitä helppo.

Kaikkein tehokkain oppimistapa on harjoittelu, ei suunnittelu. Keskity siihen, että ryhdyt toimeen, älä siihen, että olet liikkeellä. Rutiinin muodostuminen on prosessi, jonka aikana toiminnasta tulee toistojen avulla vaiheittain automatisoitua. Rutiinin tekemiseen käytetyn ajan määrä ei ole niin tärkeää kuin se, kuinka monta kertaa rutiini toistetaan. Keskeinen ajatus on luoda sellainen ympäristö, jossa oikein toimiminen on mahdollisimman helppoa. Valmistele ympäristösi niin, että tulevaisuuden toiminta on helpompaa.


Neljäs laki: Tee siitä tyydyttävä.

Toistamme tietyn toiminnan todennäköisemmin, kun kokemus on tyydyttävä. Ihmisaivot ovat kehittyneet pitämään välittömiä palkintoja suuremmassa arvossa kuin viivästyneitä palkintoja.

Käyttäytymismuutoksen perusperiaate kuuluu näin: Toimintaa, josta saa välittömästi palkinnon, toistetaan. Toimintaa, josta saa välittömästi rangaistuksen, vältetään. Jotta rutiinista tulisi pysyvä, on saatava välittömästi onnistumisen tunne, tunne edistymisestä. Kenties paras keino mitata edistymistä on kuitenkin rutiinin kirjaaminen. Aivan kuten itsekin pidän tarkkaa kirjanpitoa lukuohjelmastani. Heti kun toiminnasta koituu välitön seuraus, käyttäytyminen alkaa muuttua. Opiskelijat ilmestyvät luennoille, jos heidän arvosanansa riippuu osallistumisesta.


Kuinka muuttua ihan hyvästä todella loistavaksi?

Jos haluaa maksimoida menestyksen todennäköisyyden, salaisuus on oikean kilpailukentän valinta. Kuten Michael Phelps (193 cm, 88 kg, pitkä selkä ja käsivarret ja lyhyet jalat) uima-altaassa ja Hicham el-Guerrouj (176 cm, 63 kg, pitkät jalat ja lyhyempi ylävartalo) kilparadalla, haluat pelata sitä peliä, jossa todennäköisyys on puolellasi. Vaikka et siis olisi luontaisesti lahjakkain, voit yleensä viedä voiton olemalla paras hyvin kapealla kentällä. Eli valitse oman persoonallisuuden ja omien taitojen kanssa olevaa tekemistä. Työskentele ahkerasti sinusta helpoilta tuntuvien asioiden parissa. Geenit eivät poista kovan työn tarvetta. Ne vain kirkastavat sen. Ne kertovat, minkä parissa meidän tulisi ponnistella. Mestarillisuus vaatii harjoittelua, mutta mitä enemmän harjoittelee, sitä tylsempää rutiinia siitä tulee.

Ainoa keino tavoittaa erinomaisuus on olla loputtoman kiinnostunut tekemään samaa asiaa yhä uudestaan. On rakastuttava tylsyyteen.

60 kolahdusta. Y1+TV.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen



Kirjan tiedot

Clear, James: Pura rutiinit atomeiksi – Näin saat aikaan muutoksen, joka pysyy, Tuuma 2020, suositus**, 2 pistettä, ISBN 978-952-451-964-9

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn