Tämä kirja täydensi hyvin Katzenbachin ja Smithin kirjan ajatuksia. Pat Riley johdatti meidät vielä enemmän käytännön tasolle. Kirjassa ei ole kyse niinkään koripallosta vaan tiimien rakentamisen haasteista. Kun nidoin näiden kahden kirjan ajatukset yhteen, ymmärsin, että todellisen tiimin rakentamiseen tarvitsen kaksi vuotta ja huipputiimin rakentaminen vie vielä vuoden lisää. Koko juttu lähtee liikkeelle avainpelaajista. Heti alussa on päätettävä, haluavatko kaikki olla mukana vai eivät.
Laadin kirjan luettuani sen sisällöstä itselleni oman tiimin suorituskäyrän ja huomasin, että Rileyn mukaan tiimin rakentaminen sisältää huomattavasti enemmän alamäkiä kuin olin luullutkaan. Ensimmäinen vaihe on ”viattomuuden hyppy”. Viattomuus on siemen kaikkeen suureen. Tiimin perustamisen alkuvaiheessa tiimin jäsenillä ei välttämättä ole kokemuksia tiimeistä, varsinkaan menestyneistä tiimeistä. Yleensä kokemukset perustuvat ryhmätöihin, joissa vain muutamat ryhmän tunnolliset jäsenet tekevät ja muut ovat vapaamatkustajina. Alun innostuksen jälkeen alkaakin toinen vaihe: ”Sairaus minussa”. Alamme odottaa, että joku muu kuin minä, alkaa toimimaan.
Kun mikään ei toimi on tehtävä lupaus, joka sitoo kaikki ihmiset yhteen. Useimmiten se kirjoitetaan tiimisopimukseksi, johon kaikki sitoutuvat. Sopimus edustaa parhaita arvoja – yhteistyötä, rakkautta, kovaa työtä ja kokonaisvaltaista keskittymistä kaikkeen siihen, mikä on hyväksi tiimille. Tiimivalmen-tajan tehtävä on saada kaikki voima tiimin taakse ja silloin kaaos alkaa katoamaan. Avainpelaajat toimivat esimerkkeinä. Tiimivalmentaja ja tiimiliideri ovat sitä varten, että luodaan sellainen ympäristö, jossa jokainen tiimin jäsen voi tehdä parhaansa. Silloin syntyy toinen toisistaan välittävä luottamuksen ilmapiiri. Menestyksellinen tiimisopimus toimii vain, kun tiimin johto kunnioittaa ja vahvistaa sopimuksen yhteen sitovia periaatteita.
Vaihe neljä on salamaniskut. Juuri kun kaikki näyttää rullaavan kuin itsekseen, iskee uusi Covid-omronaalto, josta raportoidaan joka päivä. Ja kaikki muuttuu hetkessä. Odotamme, että joku muu auttaa meitä ja avaa oven. On vain tartuttava toimeen ja tajuttava, että vastoinkäymiset vahvistavat.
Tiimi kehittyy, mutta taustalla väijyy uusi takaisku ”tukehtuminen”. Tätä vaihetta kirjoittaja kuvaa
tappioksi hyväksyä olemassa olevaa kilpailutilannetta. Emme ymmärrä kuinka pitkän ajan menestyminen vaatii.
Läpimurto on positiivinen salamanisku. Yhtäkkiä tiimin jäsenet ymmärtävät tarkoituksensa ja tuntevat lähtevänsä elämänsä tärkeimmälle matkalle. Kun läpimurron hetki saapuu, siihen liittyy yleensä jokin viesti tai merkki, joka sytyttää tiimin energian. Läpimurto voi kestää jonkin aikaa ennen kuin kohtaamme tiimin uuden haasteen ”mielihyvän ja itsetyytyväisyyden”. Se onkin viimeinen este kohti ”mestaruutta”. Tiimin on silloin sitouduttava jatkuvaan parantamiseen. Tiimivalmentajan on iskostettava tätä ajatusta tukeva asenne tiimiläisiin. On jälleen kerrattava missio – tiimin tehtävä. Jokaisen on pantava itsensä peliin ja tehtävä se koko sydämellä. Tiimivalmentaja ei koskaan lakkaa valmentamasta.
Kaikki loppuu aikanaan, tiimin ydin murtuu. Tiimit murtuvat, kun ei ole enää päämäärää tai päämäärät eivät ole selvästi määritellyt. Ihmiset alkavat toimia itsenäisinä yrittäjinä systeemissä, joka todellisuudessa tarvitsee yhteistyötä. On siirryttävä eteenpäin kohti uusia tiimejä. Jokainen on oppinut paljon tiimin eri vaiheista ja aloittaa uudessa tiimissä entistä osaavampana. Magic Johnsonin sanoin: ”Ask not what your teammates can do for you. Ask what you can do for your teammates.”
50 kolahdusta. Y1+Y2+Y3+J1+J2+TV.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Riley, Pat: The Winner Within – A Life Plan for Team Players, Putnam 1993, suositus***, 2 pistettä, ISBN 0-399-12839-0
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.