Rinne, Nina: Rohkea organisaatio – turvallinen työyhteisö menestyy

Kirjan nimi antaa viitteitä siitä, mitä kirjaa lukiessamme voi olla edessämme. Kirjassa puhutaan psykologisesta turvallisuudesta, joka kuuluu organisaatiossa jokaiselle ihmiselle. Kirjassa puhutaan rohkeudesta, joka voi toteutua niin yksilössä, tiimissä kuin koko organisaatiossakin. Rohkea organisaatio on niin turvallinen, että arempikin uskaltaa olla rohkea. Rohkeassa organisaatiossa ollaan rohkeita kokeilemaan, yrittämään, antamaan osaamisensa peliin ja kasvamaan ammattilaisena. Nykyinen maailma

tarvitsee aivan toisenlaista toimintasysteemiä ja tunneilmastoa. Tarvitsemme uteliaisuutta, luottamuksellisuutta ja inspiroivuutta.

Kirjassa on laajasti perehdytty erilaisiin tutkimuksiin, joista selviää millaisissa organisaatioissa ihmiset haluavat tehdä töitä. Esimerkiksi Timothy Clark on etsinyt mallia, johon ihmiset kiinnittyvät voidakseen toimia organisaatiossa kaikkia kykyjä hyödyntäen. Hän analysoi kaiken työmme: 1) rakennamme ihmissuhteita, toimimme sosiaalisessa vuorovaikutuksessa toisten kanssa 2) kasvamme ja opimme 3) luomme arvoa, autamme toisiamme tai täytämme yrityksen merkitystä 4) toteutamme organisaatiota muuttavaa ja kehittävää toimintaa. Clarkin tutkimuksen mukaan yli 75 % ihmisistä haluaa ensin tuntea yhteyden kokemuksen tiimikavereidensa kesken ennen kuin uskaltaa tai haluaa heittäytyä oppimaan tai haastamaan.

Rohkeassa organisaatiossa on yhdessä ymmärrettyjä reunaehtoja ja yhteisiä pyrkimyksiä, jotka johtavat rohkeaan organisaatioon. Rohkeus on epävarmojen asioiden esiin nostamista ja uusien asioiden kokeilua, vaikka epäonnistuminen pelottaa. Rohkea organisaatio edellyttää yksilöltä halukkuutta kohdata haavoittuvuutensa. Kasvattamalla epävarmuuden sietoa, mallitamme samaa taitoa koko organisaatioon. Jatkuva muutos ja oppimisen tarve sekä vaihtuvat tilanteet edellyttävät kaikilta epävarmuuden sietoa. Yksilö saattaa jättää sanomatta asioita, koska pelkää joutuvansa häpeämään sanojaan, ja pelkää, että hänen arvonsa laskee toisten silmissä.

Meidän elämämme on kietoutunut luottamuksen varaan. Me käytämme luottamusta voimana jatkuvasti. Luottamus on läsnä ihmissuhteissa, liikenteessä, siinä kun asioimme netissä ja kun harrastamme. Meidän on pakko luottaa, emme voi hallita kaikkea riskiä. Ilman luottamusta elämämme olisi hyvin hankalaa. Liike-elämä pyörii paljon luottamuksen ympärillä. Luottamus on kuin öljy, joka voitelee ihmissuhteita sekä toimintaa ja saa ne sujumaan. Miten psykologinen turvallisuus ja luottamus eroavat toisistaan? Psykologinen turvallisuus on kollektiivinen uskomus siitä, että ympäristö on turvallinen yksilöllistä riskinottoa varten. Psykologinen turva syntyy paljolti siitä, miten me vastaamme toisillemme vuorovaikutustilanteissa.  Rohkeutta tarvitaan, kun ehdotetaan uutta tai nostetaan esiin epävarmaksi koettuja asioita. Turvallisuutta varten meidän on ymmärrettävä: 1) Miksi olemme tekemässä sitä, mitä teemme? 2) Mitä teemme eli meidän on jaettava vastuut ja ymmärrettävä perustehtävämme? 3) Miten me teemme? Toisin sanoen meidän jaettava käsitys siitä, miltä onnistuminen näyttää, millaisia resursseja meillä on onnistua, miten resursseja käytetään ja miten pysymme kartalla ja millaisin pelisäännöin yhteistä peliä pelaamme. Omat uskomuksemme pitävät meitä vanhassa, ja totutut toimintamallit passivoivat eivätkä mahdollista helposti uudella tavalla järjestäytymistä. Dialogia on käytävä muutoksen matkalla paljon. Projektit olisi aloitettava siten, että panostamme tutustumiseen ja luottamuksen rakentamiseen ensin ja sitten vasta projektin määritykseen. Hyvä perehdytys ja ihmisten mukaan ottaminen kunnolla on tavattoman tärkeää. 140 kolahdusta. Y1+J1+J2+TV.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Rinne, Nina: Rohkea organisaatio – turvallinen työyhteisö menestyy, Alma Talent 2021, 3 pistettä, suositus***, ISBN 978-952-14-4321-3

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *