Saari: Petteri Nykky – menestyksen tie

Petteri Nykyn lempinimi on Alkemisti. Tämä olikin Oskari Saaren vuonna 2011 kirjoittaman kirjan nimi. Tämä uusi kirja ajankohtaistaa ja täydentää Petteri Nykyn tarinaa menestyksen tietä pitkin. Häviämään tottunut Suomen salibandymaajoukkue on voittanut hänen johdollaan kultaa jo kolmissa MM-kisoissa. Voitot on tuonut Nykyn metodi, jossa ei keskitytä tulokseen vaan yksilön kokonais-valtaiseen kasvuun, sisäisen motivaation löytämiseen, yhteisen luottamuksen rakentamiseen ja ihmisen sisällä olevien esteiden poistamiseen. Nykyn valmennusfilosofiassa näkyy vahvasti legendaaristen koripallovalmentajien Phil Jacksonin, Pat Rileyn ja John Woodenin ajatukset.

Nykky on innostunut hyvin paljon samoista asioista kuin tiimiyrittäjät ja -valmentajat lähes 30 vuoden aikana Tiimiakatemiassa. Kuten esimerkiksi Mihaly Csikszenmihailyin flow-aiheisesta kirjallisuudesta, jossa perusajatuksena on, että kaikki käytössä oleva energia suunnataan ainoastaan tavoitteiden saavuttamiseen esimerkiksi johtamisessa. Kuitenkin sillä varauksella, että ihmisen tietoisuuteen saapuva informaatio on kaikella tavalla tasapainossa omien tavoitteiden kanssa. Puhumme silloin hetkessä elämisestä. Flow-tilan saavuttamiseksi käsillä olevan haasteen ja urheilijan taitojen on oltava optimaali-sessa suhteessa. Tehtävä ei saa olla liian helppo eikä liian vaikea. Nykky on myös korostanut joukkueen ilmapiirin merkitystä.

Todella riemastuin kohdasta, jossa kerrotaan, että Nykky oli puhunut Salibandyliiton ympäri ostamaan jokaiselle maajoukkuepelaajalle Richard Bachin Lokki Joonatanin. Samoin vuonna 1993-95 Tiimiakate-mian ensimmäisen tiimin – Round The World Team – 24 tiimiläistä kirjoittivat intohimoistaan ja unelmistaan tunteellisia pitkiä tarinoita oppien kaikki lentämään. Uskoin, kuten Nykkykin, että jos tiimiläiset/pelaajat kehittyvät ihmisinä, heillä on mahdollisuus olla myös parempia tiimiläisiä/urheili-joita. Nykky tuli pelaajien keskuudessa tunnetuksi siitä, että hän teetti paljon kirjallisia töitä, joista suuri osa liittyi juuri oman elämän ja sen arvojen syväluotaukseen.

Nykky operoi taustalla ja antaa tiimilleen ja pelaajilleen paljon vastuuta. Nykyn tapa johtaa lähes häivyttää hänet itsensä. Hän toteuttaa selvästi Laotsen oppeja: ”Johtaja on parhaimmillaan, kun ihmiset tuskin huomaavat hänen olemassaoloaan. Kun hänen työnsä on tehty ja tavoite saavutettu, he sanovat, me teimme sen.” Kirjassa korostetaan useassa kohdassa, että Nykkyä kiinnostaa joka tapauksessa valmentaminen elämäntyön kokoisena intohimona. 

Nykyn valmentajuus perustuu kolmeen seikkaan: motivointiin, vaatimustasoon ja luottamukseen. Valmentaja voi pyytää, kehottaa, käskeä tai määrätä, mutta pelin muutokset tekee aina joukkue ja pelaajat itse. Tässä on syy siihen, miksi Petteri Nykky ei perinteisesti valmenna peliä. Hän sen sijaan kysyy oikeat kysymykset. Hän on herkkä löytämään ne hetket, jolloin pelaajia kannattaa lähestyä. Nykky myös luottaa valmennustiimiinsä ja korostaa aina tiiminsä merkitystä. Vuosien aikana kiteytyneen oivalluksen tuloksena syntyi vähitellen Nykyn valmennusfilosofian tärkein oppi: keskittymällä tekemään kaiken niin hyvin kuin mahdollista saat sen tuloksen, jonka ansaitset. Jos vastustaja on tehnyt oman työnsä paremmin, hän ansaitsee voiton. 100 kolahdusta. Y1+Y2+Y3+TV.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Kirjan tiedot

Saari, Oskari: Petteri Nykky – Menestyksen tie, WSOY 2020, suositus***, 2 pistettä, ISBN 978-951-0-45350-6

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn