Senge: The Fifth Discipline Revised and Updated

Luin kirjan vuonna 1994 ja eteeni avautui aivan uusi maailma oppivien organisaatioiden kanssa. Kirjaa on myyty jo yli kolme miljoonaa kopiota maailmanlaajuisesti. Tämä painos sisältää yli 100 sivua uutta materiaalia ”Viidennen disipliinin” hyödyntämisestä yrityksissä 15 viime vuoden aikana. Teoriaa on sovellettu eri käyttötarkoituksiin, ja lähestymistapoja on useita erilaisia. Eri näkökulmia yhdistää se ydinajatus, että oppivan organisaation tehtävänä on kehittää ja lisätä siihen liittyvien ihmisten kykyä oppia.

Sengen mukaan oppivissa organisaatioissa ihmiset pystyvät jatkuvasti venyttämään osaamisensa rajoja luodakseen heille itselleen tärkeää. Oppivissa organisaatioissa suhtaudutaan kannustavasti ja hyväksyt-tävästi uudenlaisiin ajatusmalleihin, yhdessä tekemiseen ja oppimisen oppimiseen. Oppiva organisaatio voidaan tiivistää viiteen pääperiaatteeseen: itsen hallintaan, mielenmalleihin, jaettuun näkemykseen, tiimioppimiseen ja lopulta systeemiajatteluun, jossa muut periaatteet tulevat yhteen. Systeemiajattelu on avainasemassa oleva viides periaate, fifth discipline, joka auttaa hahmottamaan yksilöiden, tiimien ja organisaatioiden välisiä monimutkaisia suhteita: miten jokainen toimija voi olla rakentamassa oppivaa organisaatiota ja millaisia ovat eri toimijoiden tehtävät.

Itseäni kiinnosti ennen kaikkea kirjan oppimiskäsitys ja erityisesti tiimioppiminen. Jotenkin ymmärsin heti, että on kaksi osaamista, jotka on hallittava: tiimin rakentamisen taito ja tiimioppimisen taito. Samoin innostuin visiosta. Opin kirjasta johtavan lauseen: ”Tehokkain oppiminen syntyy suorasta kokemuksesta ryhtymällä toimeen ja näkemällä toiminnan seuraukset.” Aloin ymmärtää myös elinikäistä oppimista. Ihminen oppii koko elämänsä läpi. Oppimisen avulla luomme itsemme aina uudelleen ja uudelleen. Vietti oppia on ihmiselle yhtä voimakas kuin vietti lisääntyä – se alkaa kuitenkin aikaisemmin ja kestää myöhempään.

Visiosta en ollut kuullutkaan tätä ennen tai en ainakaan sitä ymmärtänyt. Visio on voima ihmisten sydämissä. Mitä me haluamme yhdessä luoda? Yhdessä jaettu visio syntyy halustamme saada aikaan jotkin hyvin merkityksellistä. Organisaatiostamme tulee meidän yrityksemme. Oppivaa organisaatiota ei voi syntyä ilman jaettua visiota. Jaettu visio ruokkii riskin ottamista ja kokeiluja. Tiimioppiminen liittyy myös visioon ja yhteiseen tarkoitukseen. Nämä antavat motiiviperustan. Kuitenkin tiimioppiminen tapahtuu ainoastaan harjoittelun avulla. Kuvittele vaikka teatteriporukka tai urheilujoukkue ilman harjoittelua. Aina on oltava harjoittelu ja suoritus, harjoittelu ja suoritus, aina uudelleen ja uudelleen. 

Samassa yhteydessä syntyi itselleni visio omasta yliopistosta vuonna 2037. 

Oppimistiimit oppivat yhdessä oppimisen taidon. Varsinaisesti tiimitaidot kehittyvät pienissä kolmen -viiden henkilön projektitiimeissä. Tiimitaitojen oppiminen on kokemustemme mukaan haastavampaa kuin yksilöllisten taitojen kehittäminen. Tiimeihin liittyy oleellisesti dialogitaitojen oppiminen. Dialogi-treenit isommassa oppimistiimissä antavat jokaiselle tiimiläiselle mahdollisuuden kehittyä yhdessä valmentajan johdolla. Kokonaisuus organisoituu osiin, koska ymmärrämme yhteisen tarkoituksen ja silloin tarvitsemme jatkuvaa dialogia. Dialogissa yksilöt saavat sisäisiä näkemyksiä, joita ei voi saada yksilöllisesti. Lopuksi on vielä todettava, että yksittäisistä henkilöistä Peter Senge on ehkä eniten vaikuttanut Tiimiakatemian syntyyn.

100 kolahdusta. Y1+Y2+Y3+J1+J2.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Kirjan tiedot

Senge, Peter M.: The Fifth Discipline Revised and Updated, suositus***, 3 pistettä, Random House 2006, ISBN 978-1-905-21120-3

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *