Kirjoittaja teki rohkean urahyppäyksen jättäessään eläkevirkansa ja heittäytyessään yksinyrittäjäksi aivan uudelle syntyvälle toimialalle. Omakohtainen teos päästää lukijan mukaan tälle matkalle: aina yritysidean syntymisestä liiketoiminnan alkuvaiheisiin. Jokainen yritys on omanlaisensa, ja jokaisen yrityksen takana on aina jonkun yrittäjän taustatarina ja hänen yksilöllinen polkunsa yrittäjäksi. Tässä kirjassa tarina koskettaa asiantuntijayrittäjyyttä ja yksinyrittäjyyttä, mutta kirja sopii luettavaksi kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Teoksen pohdintatehtävät haastavat lukijaa selvittämään omia vahvuuksiaan, mahdolli-suuksiaan ja haaveitaan yrittäjänä, sekä rohkaisevat ottamaan ratkaisevia askeleita kohti omannäköistä yrittäjyyttä.
Kirja on täynnä monipuolista pohdintaa erilaisista näkökulmista. Otan esimerkiksi hyvinvointia tukevan ajankäytön huoneentaulun, joka on hyvin kuvattu ja meille jokaiselle hyödyksi. Laitan sen tähän lyhyesti otsikoittain ilman täydentäviä selityksiä: 1) Tiedosta käytettävissä olevat tunnit 2) Monet meistä pihistävät lisätunteja vuorokauteen yöunista 3) Hyvinvointia tukevassa ajankäytössä nukkumisen ja työnteon lisäksi tulisi olla joka päivä jotain kivaa ja omantuntuista, lataavaa ja energisoivaa. 4) Ennakoi tulevaa 5) Mitä kaikkea työpäiväsi aikana tapahtuu? 6) pyri ennakoimaan myös kiireajat 7) Päätä, että sinä hallitset omaa ajankäyttöäsi ja kiireen tuntuasi 8) Aseta etappeja 9) Opettele ottamaan vastaan vain sellaisia tehtäviä, jotka koet omaksesi ja joiden hoitamiseen sinulta löytyy aikaa ja mielenkiintoa 10) Valitse joka päivä asenne, jolla olet orientoitumassa työhön. Aika usein itseltäni on unohtunut esimerkiksi kaksi viimeistä kohtaa.
Kirjoittaja kertoo saavuttaneensa alkuperäiset yrittäjyyden tavoitteensa moninkertaisesti ja löytäneensä elämäntehtävänsä. ”Saan työskennellä päivittäin minua kiinnostavien ja sydäntäni lähellä olevien aiheiden äärellä vieläpä toisia omalla osaamisellani auttaen. Kaikesta tästä saan elantoni, pystyn tällä toiminnallani maksamaan pois asuntolainaani ja pärjään taloudellisesti muutenkin omalla mittapuullani mitattuna mainiosti”. Kirjan lopussa oleva kirjoittajan oma LinkedIn-postaus uudelle yrittäjälle todentaa hyvin, että kirjoittaja on lähes viiden ajan kehittänyt yritystoimintaansa ja säilyttänyt innostuksensa sydän mukana kaikessa kehityksessä.
Luin kirjan suurella mielenkiinnolla, sillä olen itsekin ollut samalaisessa tilanteessa kirjoittajan kanssa neljäkymmentä vuotta sitten vuonna 1981. Maailma oli toisenlainen, mutta silti monessa mielessä samanlainen. Elin siis lukiessani tätä kertomusta myös oman yrittäjätaipaleeni uudelleen ja totesin, että Tiimiakatemiaa tuskin olisi koskaan syntynyt ilman omaa irtiottoa yrittäjyyteen. Kaikki lähti silloinkin pysähtymisestä, itsensä haastamisesta ja yritysidean suunnittelusta. Siispä tämän kirjan voi lukea vähän kokeneempikin yrittäjä. Mitä tunteita kirja sinussa herättää?
60 kolahdusta. Y1+Y2+Y3+J1+J2+TV.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Ståhlberg, Leena: Kohti omannäköistä yrittäjyyttä, Basam Books 2021, suositus***, 3 pistettä, ISBN 978-952-379-038-4
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.