Kirja antaa ideoita koronapandemian jälkimainingeissa ajankohtaiseen talouden ja liiketoiminnan uudelleenarviointiin sekä vastuulliseen organisaatioiden ja yhteiskuntien jälleenrakentamiseen. Avoimuus erilaisille kannoille ja näkökulmille on tärkeämpää kuin valmiiden vastausten opettelu. Se on tämän kirjan punainen lanka. Kirja sukeltaa sisään johtamisen keskeisiin käytäntöihin ja kysymyksiin globaalin talouden kehyksissä. Se luo kokonaisvaltaisen hahmotuksen siitä, missä ja miten johtaminen nykyisin tapahtuu, miten nykytilanteeseen on tultu ja mihin ollaan menossa. Kirja sisältää myös runsaasti esimerkkejä yrityksistä ja muista yhteisöistä.
Tuotannon tehostumisen ja työn uusjaon ohella uusien liiketoimintamallien ja -mahdollisuuksien syntyminen ja kehittyminen on keskeinen osa teknologisoituvaa globaalia taloutta. Liiketoimintamalli tarkoittaa yrityksen liiketoiminnan keskeisiä menestystekijöitä ja niiden välisiä suhteita. Uudet tavat hahmottaa tuotannon tapoja sekä tuotteita ja palveluja synnyttävät globaalissa taloudessa yhä uusia markkinoita ja liiketoimintamalleja. Koronapandemian myötä myös erilaisten elämyksellisten palveluiden kysyntä ja tarjonta on muuttunut. Globaalit teknologiajätit ovat esimerkkejä yrityksistä, jotka valloittavat yhä uusia toimialoja ja markkinoita. Niiden yhteydessä puhutaan alustataloudesta. Nämä jätit tietävät meistä jo enemmän kuin kukaan muu, ja ne käyttävät tietojaan kaupallisiin tarkoituksiin ja ohjaavat meitä algoritmien avulla huomaamattomasti.
Kirjassa käydään läpi mukavalla tavalla kaikki eri aikakausien johtamisteoriat. Nykyisistä johtamisopeista esimerkkinä on itseohjautuvuus, joka on laajentunut startupeista ja kasvuyrityksistä koskemaan eri kokoisia organisaatioita hyvinkin erilaisilla toimialoilla. Itseohjautuvuus on yksilöiden ja tiimien oma-aloitteellisuutta sekä päätöksenteon vastuuta ja valtaa silloin, kun on kyse työn tavoitteista, työn tekemi-sestä ja tuloksista. Monet johtajat toivovat siitä toimivaa johtamisen työkalua, mutta sen toteuttamiselle on suuressa osassa organisaatioita vielä paljon esteitä. ”Meille sanottiin, että alkakaa johtaa itseänne, mutta kukaan ei kertonut, miten se tehdään.” Kaikkiaan johtamisopit auttavat kuitenkin ymmärtämään liikkeenjohdon työtä. Oppien avulla johtajat yrittävät hallita monimutkaisia tilanteita ja tehdä päätöksiä haastavissa olosuhteissa. Opit muuntuvat ja hioutuvat työkaluiksi. Jos haluat ison kuvan johtamisen haasteista ja kokonaiskuvan johtamisajattelun kehittymisestä suomalaisesta näkökulmasta katsottuna, niin tämä kirja on siihen hyvä tietopaketti. 130 kolahdusta. Y1+Y2+Y3+J1+J2.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Tienari, Janne & Meriläinen, Susan: Johtaminen ja globaali talous, Alma Talent 2021, suositus***, 3 pistettä, ISBN 978-952-14-4479-1
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.