Olen pienestä pitäen ahminut erilaisia luovuuskirjoja. Välillä on tuntunut, etten kuitenkaan saa niitä lukemalla mitään aikaiseksi. Tämän Hakalan kirjan luettuani muutin mieltäni. Olenkin saanut paljon aikaiseksi. Tylsyydessä onkin ollut luovuuden itu. Aivolihaksemme tarvitsevat ehdottomasti tylsyyden kokemusta. Ikävystyminen on tila, jossa mielesi valmistautuu johonkin, mitä kenties on tulossa, mutta et vielä tiedä, mitä sen on. Ehkä tylsyys puhuu meille. Sen ääni on usein kovin hiljainen, mutta sitäkin tärkeämpää on, että opimme tulkitsemaan sen viestejä, joista yksi on tämä: ole altis, ole aina valmis vaihtamaan näkökulmaa.
Kirjoittaja on kahlannut läpi valtavan määrän erilaisia tutkimuksia, joista ilmenee paljon tylsyyden ja ikävystyneisyyden välttämättömyys. Suurimmalla osalla meistä oma työmmekin on täynnä esimerkiksi jatkuvaa monitorin tuijottamista. Yhdessä esimerkissä MITin ja Torinon yliopiston yhteishankkeessa kahlattiin 6000 tutkimusprojektia tarkastelemalla niissä mukana olleiden kehittämisasiantuntijoiden ajankäyttöä suhteessa syntyneisiin ideoihin. Ulkopuoliset tutkijat seurasivat yhdeksän kuukauden ajan varsinaista ideointityötä ja muita projekteihin liittyneitä kehittämistoimia. Tutkimuksen selkein tulos oli, että hyvät ideat tarvitsevat syntyäkseen määräosan joskus hyvinkin ”syvälle” työprosesseihin piiloutunutta aikaa. Yksi esiin nostettu asia näytti olevan ikävystyneisyyteen kätkeytyvä luovuus. Varsinkin kaupallisiksi innovaatioiksi asti kehittyneet ideat olivat hyötyneet rentoutumisesta, haaveilusta, tylsistä rutiineista ja jopa suoranaisesta tylsyyden tunteesta. Ei siis mitään mahtavaa pöhinää.
Nykyisin jo vaaditaan jo Suomessakin sitä, että lapsille pitäisi opettaan koulussa perinteisten kirjojen lukemista, kriittistä ajattelua ja keskustelun taitoja – toisin sanoen asioita, joita jättimäisen digiloikan tehneiden maiden kouluissa tehtiin ennen loikkaa. Modernin työn uudelleen järjestelyn kannalta olisi ehdottoman tärkeää sijoittaa hektisen rytmin keskelle aikaa, jotka mahdollistavat mielen ”vaeltamisen” ja rauhalliset hetket. Kirjailija kehottaakin: kun ikävystyt, heittäydy siihen täysin rinnoin! Ota se haasteena. Aikanaan opit, kuin ikävystyminen voi kätkeä sisäänsä uuden näkökulman, muutoksen siemenen. Ja vielä: ikävystyminen on myös valmentautumista todellisiin vaikeuksiin – niihin, joita jokainen meistä vääjäämättä elämässä kohtaa. Ikävystyminen edeltää aina suuren luovuuden vaihetta.
Vielä yksi hyvä huomio: Suomessa on mahdollista kävellä päiväkausia näkemättä toista ihmistä.
50 kolahdusta. Y1+I1+I2.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Hakala, Juha T.: Tylsyyden ylistys – Ikävystyneisyys on luovuuden alku, Alma Talent 2018, suositus**, 2 pistettä, ISBN 978-952-14-3331-3
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.