Työn sisällöt muuttuivat jo, mutta työpaikat ovat jämähtäneet aikaan, jossa kellokortit ovat pahvia, toimistot ankeita ja sihteereinä vain naiset. Reteä opas kertoo, miksi tuntien sijaan pitäisi mitata tuloksia, miksi verkostoituminen on oikeasti tärkeää ja miten välttää burnout. Rautaiset ammattilaiset ovat jakaneet kirjan kolmeen osaan: I Puitteet kuntoon, II Enemmän arvoja, kiitos ja III Uuden ajan työ. Kirja on omistettu jokaiselle, joka haluaa rakentaa parempaa työelämää ja maailmaa.
Paras paikka tehdä töitä kirjoittajien mukaan on siellä, missä työn saa parhaiten tehtyä. Joskus se on fyysinen työnantajan nimeämä paikka nimeltä toimisto, joskus se on oman peiton alla kalsareissa. Avokonttoreiden viidakossa kulmahuone on muuttunut lasikopiksi. Erään rehtorin kerrotaan luopuneen työhuoneestaan, koska hänen mukaansa rehtorin tehtävä ei ole olla yksin huoneessaan, vaan opiskelijoiden ja henkilökunnan parissa. Googlen toimisto on erilaisten luovien tilojen, kahviloiden, liikuntasalien ja puutarhojen värikäs kampus. Facebookin pääkonttori on suloinen hipsterihenkinen kaupunginosa. Reaktorin toimistolla on pallomeri. Unohda sana etätyö. Työ on työtä, riippumatta siitä, missä sitä tehdään.
Sisusta ihmisille kakkoskoti. Fiksuissa paikoissa liikunnallisuuteen kannustetaan kokonaan uutta kulttuuria rakentamalla. Esimerkiksi valtaosa kokouksista voitaisiin pitää kävellen. Anna työntekijöiden vaikuttaa materiaaleihin, sisustukseen, väreihin, valoihin ja järjestelyihin. Anna työntekijän vaikuttaa omiin välineisiinsä. Kömpelö läppäri vaihtuu kotona ketterämpään – tietoturvan kannalta olisi järkevämpää, että ketterä laite olisi firman. Ajattelutyö ei ole ajasta tai paikasta sidonnaista. On kokkareita, illallisia ja jääkiekkomatseja.
Yhtäkkiä ei tarvitse vain suorittaa, nyt täytyy johtaa itseään. Vapaus tuo vastuuta. Vapaalla työajalla työt on edelleen tehtävä. Pomon ja työntekijän on molempien tiedettävä yhteiset tavoitteet ja toimintamallit.
Tulevaisuuden kouluissa toivottavasti opetetaan yhä enemmän omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista, oman toiminnan arviointia, itsensä johtamista ja omasta kuormituksesta huolehtimista. Jos et tunne itseäsi, vapaammat työajat voivat olla katastrofi.
Onko arvojen korostuminen työelämässä milleniaalien mukanaan tuoma muutos? Deloitten kansainväli-sesti toteuttamasta milleniaalitutkimuksesta käy ilmi, että milleniaalit sitoutuvat heikosti työnantajaansa, mutta arvot korostuvat työpaikan valinnassa. Esimerkiksi yli puolet vastaajista oli valinnut nykyisen työpaikkansa arvojen perusteella. Arvojen kanssa johtamisenkin on muututtava valmentavaan suuntaan.
Valmentavan johtamisen oppi on, että hyvä pomo inspiroi, ei tarjoa vastauksia. Valmentava johtaja tuntee tiiminsä persoonat ja heidän tarpeensa niin, että osaa tukea heitä juuri sopivalla tavalla.
Kun työelämä on suurelta osin muuttunut liukuhihnamaisesta työvaiheiden eristämisestä ongelmien ratkaisemiseksi ja palveluiden järjestämiseksi, tiimeissä tarvitaan monenlaista osaamista ja kokemusta. Tästä syystä harva tiimi on pysyvä. Kullekin projektille kasataan omansa. Näin ihmiset vaihtavat työtehtäviä ja jopa työpaikkoja tiuhaan.
30 kolahdusta. Y1+Y2+Y3+J1+J2.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Halme, Milla & Karas, Jenna & Manninen, Katri & Marttinen, Kirsi & Murto, Armi & Teikari, Maria: Työelämän kapinalliset – Totuuksia kellokorteista ja kahvihuoneista, Otava 2019, suositus**, 1 piste, ISBN 978-951-1-34096-6
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.