Vaalahti: Sanojen supervoima

Vaalahden Sanojen supervoima haastaa sinut ajattelemaan, kuinka erilainen päivästäsi voisi tulla, jos valitsisit sanasi toisin. Tulet näkemään, että sinunkin elämäsi on tarinankerrontaa ja neuvottelua. Sanojen voima on tunteiden herättämistä. Tunteiden herättäminen on vaikuttamista ja vaikuttaminen on valtaa. Se, joka kadottaa sanansa, menettää valtansa. Toisten ihmisten on koettava, että juuri sinä ymmärrät heitä paremmin kuin kukaan muu. Sanat eivät vaikuta ainoastaan toisiin, vaan ennen kaikkea itseesi. Paras puolustus ei ole hyökkäys vaan myönteinen yllätys. Älä ole kenellekään katkera, sillä luottamuksesi pettänyt ihminen on pettänyt ensin itsensä. Ratkaisu on lähes aina olemassa, kunhan pidät mielessäsi  aikamme supervoiman tyyneyden.

Pidämme heistä, jotka saavat hymyn huulillemme. Jos kyse ei ole haudanvakavasta asiasta, kevennä tunnelmaa ja saa kuulijasi nauramaan. Kerro lyhyt ja samaistuva tarina, niin voitat kuulijat puolellesi. Varmista, että etenet tuskasta toivoon, ei toisinpäin. Päätä asiasi haluamasi tunteen herättävään kysymykseen. Mitä suurempaan joukkoon haluat vaikuttaa, sitä enemmän jätä yksityiskohdille tulkin-nanvaraa. Anna muiden oivaltaa itse. Kuulijasi eivät nimittäin muista sanoistasi juurikaan muuta kuin niiden herättämän tunteen. Paljonko sitten unohdamme? Jopa 80 prosenttia kaikesta joka päivä. Lisäksi kirjoittajan mielestä kiihtyvän tietovirran myötä luku on jatkuvasti suurempi. Lukemastamme opimme kerralla vain 10 prosenttia. Ei kovainkaan lohduttavaa. Sen huomaan itsekin, kun kirjoitan kaikkia näitä artikkeleja. Tulee itsellekin aivan uusia oivalluksia. Ai, noinko se olikin?

Mutta entä tiimioppiminen, joka tapahtuu vuorovaikutuksessa? Se muuttaa asetelman täysin. Opimme 70 prosenttia asiasta, kun keskustelemme siitä, 80 prosenttia kokemuksen kautta ja 95 prosenttia, kun opetamme sen muille. Mutta muistamme 100 prosenttia tunteesta, jonka toiset ihmiset meissä herättävät. Vaikka tietäisit olevasi oikeassa, anna toisen osapuolen oivaltaa asian laita itse. Ihmiset ovat kaikkialla ihmisiä, ja jokainen etsii merkitystä tarinalleen. Ensimmäinen askel kohti parempaa ja palkitsevaa elämää ovat myönteiset sanasi.

Mielenkiintoinen on luku IV: Pyydä vähemmän, saat enemmän. Kirjoittaja kertoo, että mitä enemmän olen vaatinut muilta ja itseltäni, sitä enemmän olen menettänyt. Ja mitä enemmän olen oppinut antamaan, sen enemmän olen saanut. Jos lähelläsi on yksikin ihminen, joka valitsee sanansa ajatellen parastasi, ole kiitollinen. Elämäsi tärkeimmät ihmiset ovat he, jotka auttavat sinua näkemään parhaan itsessäsi. Jokainen heistä antaa enemmän kuin ottaa. Ensimmäinen askel ottajasta antajaksi on lakata keskittymästä itseesi.

”Kukaan ei välitä siitä, paljonko tiedät, ennen kuin he tietävät, paljonko välität.” Oma kampaajani Piia ei myy hiustenleikkuuta eikä johtava konekauppias koneita tai tehokkuutta. Mitä he antavat? Enemmän läsnäoloa, ymmärrystä ja luottamusta kuin kukaan muu. Kaikkien luokse palataan yhä uudelleen yhdestä ja ainoasta syystä: tunnesyystä.  Keneen samaistumme? Ihmiseen, joka kuuntelee ja ymmärtää. Ihmiseen, joka välittää. Ihmiseen, joka palvelee muita ja antaa enemmän kuin ottaa. Jos tarjoat ihmisille eriomaisuutesi sijaan ensimmäiseksi kiinnostusta, toiseksi ymmärrystä ja kolmanneksi oivalluksen, herätät myös kiinnostuksen.

Kun tahdot ymmärtää ihmisiä ja vaikutta sanoillasi, kysy itseltäsi nämä kolme asiaa:

Olenko ymmärtänyt, mistä kuulijani ajattelutapa johtuu? Ajanko omaa vai yhteistä etua? Tuomitsenko vai kannustanko?

Tuo sanoillasi tähän maailmaan joka päivä enemmän hyvää kuin pahaa, enemmän mahdollisuuksia kuin vaatimuksia ja enemmän ymmärrystä kuin tuomioita. Muista, että kaiken takana on tarina. ”Olen oppinut, että ihmiset unohtavat kaiken mitä teit, mutta eivät koskaan unohda tunnetta, jonka heissä herätit (Maya Angelou).” Halutessasi vaikuttaa suureen joukkoon ihmisiä älä yritä vaikuttaa kaikkiin kerralla. Sinun edettävä avainhenkilö kerrallaan, ylhäältä alaspäin. Merkittävimmät vaikuttajat rakentavat ympärilleen heimoja.

”He, jotka kertovat tarinoita, hallitsevat maailmaa (P-Amerikan intiaanien sanalasku)”. Kirjoittaja kertoo, että kohdatessaan tarinan voimaa epäileviä, hän haastaa heidät nimeämään yhdenkin maailmaa muuttaneen aatteen, brändin, yrityksen tai merkkihenkilön, jolla ei ole tarinaa. Sellaista ei ole olemassa. Tarinoista on saanut alkunsa jopa ajanlaskumme. Jos haluat saada aikaan muutosta ja vaikuttaa, sinun on tiedostettava, että jokainen meistä on tarinankertoja, kaikkein eniten itselleen. Ihmisten välinen vuorovaikutus ei ole mitään muuta kuin tarinankerrontaa – kertomuksia tapahtumista, kokemuksista ja tunteista. Se, joka osaa yhdistää menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden, voi vaikuttaa sekä itseensä että keneen tahansa, missä ja milloin tahansa. Jotta joku uskoisi sinua, hänen on tunnettava tarinasi. Suurta yleisöä kiinnostavat ennen kaikkea tarinat uusista mahdollisuuksista.

Mitä enemmän hyödynnät kykyjäsi sinulle tärkeiden asioiden edistämiseksi, sitä lähempänä olet urasi huippua. Sillä ei se, mitä teet, vaan miksi sitä teet. Silloin kaikki on mahdollista. Me tarvitsemme toisiamme, ja jokaisella meistä on tehtävänsä. Siksi kirjoittaja haastaa sinut tunnustamaan suurimman heikkoutesi ja sitten pukemaan vahvuutesi sanoiksi. Aloita tästä lähtien jokainen päiväsi kertomalla itsellesi tulevan päivän tarina. Ja kirjoita tarina itsestäsi, tarina, jonka pääosassa olet sinä ja elämäsi ihmiset niin kaukaa kuin muistat.

80 kolahdusta.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Kirjan tiedot

Vaalahti, Martti: Sanojen supervoima, WSOY 2019, suositus***, 2 pistettä, ISBN 978-951-0-44534-1

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn