Elämäämme kohdistuvat vaatimukset tuntuvat kasvavan alituiseen. Ei ihme, että monella meistä on arjessaan aikaansaamattomuuden ja uupumuksen kokemuksia. Ne voivat olla merkkejä siitä, että odotamme itseltämme liikaa. Tavoitteita toki tarvitaan, mutta liiallisella kunnianhimolla on vaaransa. Se kapeuttaa näköalaa ja nakertaa luovuutta: se ahdistaa mieltämme ja heikentää kykyämme oppia uutta.
Toisaalta kunnianhimoiset ihmiset odottavat tulevaisuudessa olevansa onnellisempia kuin muut ihmiset.
Tieteen eliittiin raivanneet tutkijat olivat paitsi uteliaita ja kiinnostuneita suorastaan hämmästyttävän rentoja elämänasenteeltaan. Tuottavuus ei tarkoita sitä, että teet eniten. Pikemminkin se on sitä, että pystyt hyödyntämään eniten sitä mitä teet. Koeta siis päästä viettämään aikaasi itsellesi merkityksellisen työn äärellä. Ja varsinkin: jos todella haluat saada jotakin aikaan, lopeta sellaisen työn tekeminen, jota vihaat.
Kunnolliset ajattelusessiot olisivat edelleen yksi tuottavimmista asioista, joihin ihminen voisi työpaikallaan satsata. Totuus nimittäin on, että lähes tulkoon kaikki ihmiskunnan todella suuret jutut ovat siinneet ajattelemisesta. Eivät ne sattumia ole olleet, eivätkä sinne tänne loikkimisen tuloksena syntyneitä. On olemassa pilvin pimein esimerkkejä keksinnöistä ja muista ajatusloikista, jotka ovat syntyneet näennäisesti mihinkään liittymättömien keskustelujen tuloksena. Joskus huikea aikaansaannos on saanut alkunsa suorastaan vitsistä.
Korkoa korolle -efekti pätee myös elämässä yleensä. Se liittyy sääntöön pienistä puroista. Menestyneet ihmiset ovat kertoneet esimerkiksi havahduksesta, oivalluksesta, tai suorastaan pysähdyksestä, jotka sai heidät ajattelemaan tietyistä asioista toisin tai jopa kääntämään tyystin kelkkansa. ”Joku” (ihminen tai tapahtuma) sai heidät huomaamaan, mikä merkitys sellaisilla asioilla kuin vauhdin hidastaminen tai keskittyminen itselle merkityksellisiin asioihin (perhe, terveys, harrastukset, ajattelu, lepo tms.) saattoi olla. Toisin sanoen eräänlainen korkoa korolle -ajattelu on ollut läpäisevä juonne myös heidän elämässään. Esimerkiksi ryhdyin itse lukemaan hyviä ammattikirjoja tunnin kaksi joka päivä ja sain luettua vuodessa 100 hyvää kirjaa. Sitten hyödynsin lukemani ajatukset.
”Ja sama pätee kaikkiin suuriin voimiin tämän maailman äärimmäisyyksien ja pettymyksien, kauneuden ja arkisuuden keskellä: rakkauteen, kateuteen, vihaan, innoitukseen, himoon, kunnianhimoon, myötätuntoon. Ne ovat näkymättömiä, eivät näy herkilläkään mittareilla ja siksi ihmiset aina aliarvioivat niitä, eikä niitä mainita raporteissa, eikä pöytäkirjoissa.” Jon Kalman Stefansson: Kaloilla ei ole jalkoja.
80 kolahdusta. Y1+I1+I2.
Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen
Kirjan tiedot
Hakala, Juha T.: Vähemmällä enemmän, Alma Talent 2020, suositus**, 2 pistettä, ISBN 978-952-14-4089-2
Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.