Siukonen & Neittaanmäki: Mitä tulisi tietää tekoälystä

Tämä Siukosen & Neittaanmäen kirja on erittäin perusteellinen tekoälyä selittävä perusteos ja täyttää kyllä lupauksensa (perusteellinen). Kun olin lukenut kirjan, niin tuli mieleeni, että näinkö pitkällä olemme jo algoritmien ja tekoälyn maailmassa ja miten valtavasti jo tehdään kaikkialla tästä aiheesta tutkimustyötä. Uusia sovelluksia ilmestyykin jo melkein päivittäin. Yksinkertaisimmillaan tekoäly on ihmisen apulainen, joka ei valita, vaadi ylityökorvauksia eikä lähde lomille. Tekoälyjärjestelmät auttavat yhteiskuntia toimimaan sujuvammin, tarkemmin, monipuolisemmin ja halvemmalla kuin ennen. Ne ratkovat laaja-alaisia ongelmia nopeammin ja tehokkaammin kuin ihminen organisaatioineen.

Kirja on hyvin jäsennelty. Tekoälyn olemus luo hyvän pohjan kirjan aineiston ymmärtämiselle. Julkinen valta saa oman lukunsa. Robotit yhdistämme mielessämme tekoälyyn ja samoin isot amerikkalaiset tietoyhtiöt – Google, Amazon, Microsoft, Facebook ja Apple – tuovat mieleemme kaupallisuuden ja siihen liittyvät monet uhkakuvat. Valaisevaa on myös sekä tekoälyn tilanne yleensä Suomessa ja siihen liittyvä koulutus ja opetus. Kulttuurissakin tekoäly on jo vahvasti mukana. Tekoälyn historia ja tulevaisuus -luvut lopuksi nitovat koko jutun yhteen. Syntyy hieno kokonaiskuva. Kirjan lopussa on vielä kaksi hyvää asiantuntija-artikkelia sekä tietonurkka, jossa selvitetään käsitteet, sanasto ja lyhenteet.

Kirjallisuuskatsaus ja lopun henkilöhakemisto vielä täydentävät tätä hyvää tietokirjaa. Kirjan perusteella saat hyvän kokonaiskuvan tekoälystä ja sen käyttömahdollisuuksista. I1+I2.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Siukonen, Timo & Neittaanmäki, Pekka: Mitä tulisi tietää tekoälystä, Docendo 2019, suositus*, 3 pistettä, ISBN 978-952-291-596-2

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn