Saari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia

Mika Häkkinen, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel jne. – Oskari Saaren kirjoittama Aki Hintsa – Voittamisen anatomia on ainutlaatuinen tarina F1-maailman huipulta, jossa suomalainen, edesmennyt Aki Hintsa vuosien ajan opasti kuljettajia tiellä menestykseen ja ennen kaikkea kohti henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Kansain-väliset huippujohtajat ovat sittemmin ottaneet Hintsan opit käyttöönsä, ja tämä kirja tuo niiden perusteet kaikkien ulottuville. Kirja sisältää Hintsan kokonaisvaltaisen hyvinvointimallin, jota itse kukin voi hyödyntää omassa elämässään. Hintsan sanoin:

”Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”

Kirjassa luodaan mielenkiintoinen pohjustus Akin malliin Haile Gebreselassien kautta. Käytännössä Hintsa oli välillä Gebreselassien perheen jäsen. Hän sai seurata läheltä, miten maailman paras pitkien matkojen juoksija harjoitteli. Etiopialaisjuoksijat harjoittelivat yhdessä. Miehet saivat yhteishengestä energiaa. Harjoitteleminaan oli mukava mennä. Aki ymmärsi, että urheilijan sijasta pitäisi keskittyä ihmiseen ja urheilu-uran asemesta elämään. Gebreselassien elämä oli tasapainossa. Hän voi hyvin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Hyvinvointi on menestyksen perusta ja edellytys. Filosofia, jonka varaan Hintsa myöhemmin rakensi elämäntyönsä, sai Afrikassa konkreettisen muodon.

Mallin ydin (core) muodostuu vastauksista kolmeen kysymykseen:
1) Tiedätkö, kuka olet?
2) Tiedätkö, mitä haluat?
3) Hallitsetko omaa elämääsi?

Ydin on jotain, minkä ympärille kaikki muu Hintsan ajatusmallissa rakentuu. Hintsan konseptin ydin on omista perusarvoista tavoitteita kohti ponnistava toiminta. Ihminen on todennäköisemmin tyytyväinen, kun hän tietää, mitä elämässään tekee ja miksi. Valmentajan rooli on auttaa ja tehdä kehitys mahdolliseksi, mutta kaikki lähtee urheilijasta itsestään ja hänen sitoutumisestaan.

Itsetuntemus on Hintsan mielestä ainoa mahdollinen lähtöruutu kohti parempaa hyvinvointia. Ilman sitä olisi motivaatio häilyvä. Hintsan metodi toimii sisältä ulospäin. Ytimestä siirrytään ympyrän kehälle. Hyvinvoinnin kuusi osa-aluetta muodostavat menestyksen ympyrän (Circle of Success) kehän: yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia.

Hintsan mielestä suurin osa loppuunpalaneista olisi välttänyt ongelmat noudattamalla riittävän yöunen turvaamisen lisäksi noudattamalla neljää ohjetta:
1) tiedosta, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset, ja anna heille aikaasi.
2) Huolehdi siitä, että saat energiaa myös työstäsi.
3) Järjestä itsellesi omaa aikaa.
4) Määritä omat perusarvosi ja elä niiden mukaan – joka päivä.

42 kolahdusta. Y1.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Saari, Oskari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia, WSOY 2015, suositus**, 2 pistettä, ISBN 978-951-0-42818-4

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Partus Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn