Ahola: Taito tehdä hyvä vaikutus

Mitä ihmiset ajattelevat tavatessaan toisensa ensimmäisen kerran? Ensivaikutelma syntyy sekunneissa. Hyvän vaikutuksen tekeminen on taito, jonka voi oppia. Kun tapaat uuden ihmisen pohdit tuletko toimeen hänen kanssaan vai olisiko parempi pitää etäisyyttä. Samalla tavalla myös muut arvioivat sinua: asiakkaat työhönottajat, työntekijät, kilpailijat ja hän, jonka olet juuri tavannut treffeillä. Angela Aholan kirja kertoo vaikutuksen tekemisestä.

Kyky läsnäoloon tekee meistä halutumpia kumppaneita, ja samaan aikaan se parantaa meidän omaa terveydentilaamme ja psyykkistä vointiamme. Läsnäolon taito on tärkeä tekijä kaikkien suhteiden rakentamisessa riippumatta siitä, onko kyse parisuhteesta, työkaverisuhteesta tai jostakin muusta.

Neuvotteluissa on tärkeää kehonkielen lukeminen. Ensinnäkin on oltava tarkkaavainen. Toiseksi on tunnistettava henkilön lähtötaso. Miten henkilö tavallisesti reagoi? Kuinka eläväinen hän on? Saatko häneen katsekontaktin? Hymyileekö hän paljon? Elehtiikö hän runsaasti? Mikä asento on hänelle tyypillinen? Jos et heti alkuun havainnoi henkilölle tyypillistä käytöstä, saatat helposti ajautua vääriin päätelmiin. Kolmanneksi tulkitse eleitä oikeassa ympäristössä, ei yksittäisinä ilmiöinä. Yksi tavallisimmista virheistä on ylitulkita irrallisia eleitä. Neljänneksi mieti asiayhteyttä. Kaikki riippuu asiayhteydestä.

Logo, tuotteet, musiikki, tuoksut, sisustus, katsekontakti, kättely, hymy ja eleet. Kaikilla näillä on merkitystä, joskin jotkut ovat tärkeämpiä ja ratkaisevampia kuin toiset. Se hetki, jolloin voimme tuottaa ensivaikutelman, on kaikkein tärkein. Silloin muut päättävät, kuinka he näkevät meidät ja yrityksemme.

Kun tapaamme ihmisen, esitämme hänelle kiinnostavia kysymyksiä, kuuntelemme hänen vastauksiaan, huomioimme hänet ja viljelemme rehellisiä kohteliaisuuksia, saamme hänet tuntemaan itsensä merkitykselliseksi. Yksi ihmisen voimakkaimmista tarpeista on tuntea itsensä tärkeäksi, tulla huomioiduksi ja arvostetuksi.

30 kolahdusta. Y1+Y3.

Artikkelin kirjoittaja Johannes PartanenKirjan tiedot

Ahola, Angela: Taito tehdä hyvä vaikutus – opas itsetuntemukseen, Minerva 2019, suositus*, 2 pistettä, ISBN 978-952-312-878-1

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn