Ahto, Ossi & Kahri, Tuomas & Mäkinen, Marco: Kasva tai kuihdu – Opas kestävään liiketoimintaan

Kasva tai kuihdu – on vain nämä kaksi vaihtoehtoa. Kirjaan on koottu parhaat opit siitä, miten yrityksiä voi kasvattaa niin, että kasvu on jatkuvaa ja kestävällä pohjalla. Kirjassa ääneen pääsevät kasvun mestarit, joilla on ollut ratkaiseva asema yhdessä tai useammassa kotimaisessa kasvutarinassa. He kertovat, mitä kasvu vaatii, mitä tavoitteita sille voi asettaa ja miten tavoitteisiin päästään. Haastatteluissa ja yritysesittelyissä syvennytään myös siihen, mikä on hallituksen, johtoryhmän ja lähiesihenkilöiden rooli. Ja ennen muuta: miten oikea asenne ja kaikkien mukaan saaminen ratkaisevat. On huomattava, että vain 43 prosenttia suomalaisista pk-yrityksistä tähtää kasvuun. Jos sinulla sen sijaan on kova halu tai tarve kasvaa, mutta tulokset eivät vastaa tavoitteita, olet tarttunut tekijöitten mukaan oikeaan teokseen.

Yrittäjät metsästävät innovatiivista etua. Innovatiivinen etu saattaa olla melkein mikä tahansa, teknologinen keksintö, uusi liiketoimintamalli, uusi tapa myydä, kuljettaa ja varastoida tavaraa, uusi tapa markkinoida tai uudenlainen tapa organisoitua. Innovatiivinen yrittäjä rikkoo vanhoja totunnaisia kaavoja ja luo uusia toimintatapoja. Mikä on se homma, jonka ratkaisemisessa me olemme erityisen hyviä? Miksi me oikeastaan olemme olemassa, minkä tarpeen me tyydytämme paremmin kuin kukaan muu? Yrityksellä on oltava sekä selkeä näkemys siitä, mistä hommasta sille maksetaan ja miksi sen tuotteita ja palveluita valitaan.

Yritys kasvaa ja menestyy, jos se haluaa. Tarvitaan oikea asenne. Kasvuasenteen tärkeimmät osa-alueet ovat: 1) Tahto menestyä 2) Henkilökohtainen sitoutuminen 3) Asiakaskeskeisyys. Kirjoittajien näkemyksen mukaan tahtoon kasvaa ja menestyä on helpointa vaikuttaa yksittäisen yrityksen tasolla. Tämä on erityisesti yrityksen omistajien tehtävä. Heidän tärkein tehtävänsä on edustaa tahtotilaansa yritystä kohtaan. Ei siis johtaa yritystä tai puuttua käytännön liiketoimintaan, vaan osoittaa omistajien tahtoa siitä, mihin suuntaan yritystä viedään.

Kasvuasenne näkyy kirjoittajien mielestä yhtiön tavoitteissa, se näkyy päivittäisissä keskusteluissa ja johtaa yrityksen toimintaa. Se näkyy, kun yhtiö asettaa itselleen tavoitteita, kun se arvioi omaa menestystään ja kun se kehittää omaa toimintaansa. Kasvuyrityksen johdolta vaaditaan paljon. On kyettävä hyväksymään epävarmuus, epäonnistuminen ja samalla saatava aikaan kasvua ja onnistumisia. Positiivisten onnistumisten määrän täytyy ajan myötä kasvaa niin, että organisaation toiminta kehittyy. Erityisesti silloin, kun yritys haluaa kasvaa, asiakaslähtöisyys nousee keskiöön. Ymmärtämällä asiakkaan tarpeet ja tarjoamalla niihin erinomaisia tuotteita ja palveluita, yritys voi kasvaa.

Kasvun tekeminen ilman brändiä on mahdotonta. Brändin avulla tuotteella tai palvelulla on mahdollisuus erota joukosta, tulla valituksi. Koska kaikki lähtee asiakkaista, heillä on oltava ongelma, johon brändi tarjoaa ratkaisun. Jotta kasvu on mahdollista, yrityksen on pystyttävä kirkastamaan ratkaisu asiakkaan ongelmaan ja jättämään tästä muistijälki brändin avulla. Brändi on lupaus, joka koko organisaation on lunastettava jokaisessa kohtaamisessa asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa. Kaikesta mitä brändi tekee, on tultava heti selväksi, minkä ongelman se ratkaisee. Miten se sen tekee? Jos brändin taustalla on selvä syy, miksi yritys, tuote tai palvelu on olemassa, lähtökohta kasvulle on hyvä. Tekijöiden mukaan voidaan jopa väittää, että brändi ratkaisee jokaisen kaupan. Lopulta kuitenkin yritys voi kasvaa ainoastaan myynnin ja asiakkuuksien hoidon kautta.

Yrityksen palvelusta on pystyttävä luomaan kiehtova tarina. Tarinalla pitää olla linkki yrityksen brändiin ja tarina on osa brändin rakentamista. Brändi on vastaanottajan mielessä sijaitseva mielikuva yrityksestä, tuotteesta, palvelusta tai vaikka henkilöstä. Sen perusteella vastaanottaja tekee kaikki ostopäätöksensä. Tarina on keino rakentaa brändiä, antaa sille sisältöä ja vaikuttaa vastaanottajan mielikuvaan yrityksestä. Jokainen meistä muistaa paremmin tarinan yrityksestä tai palvelusta kuin mainoksen. Tarinan on oltava riittävän todenmukainen, ja sen on perustuttava todellisiin faktoihin palvelusta. Kun yrityksen tarina on dokumentoitu, on sitä toistettava kohderyhmille. Oman henkilöstön ja lähipiirin on samaistuttava tarinaan ja tuotava se mukaan osaksi päivittäistä toimintaansa. Vahva tarina puhuttelee asiakkaita, mutta siitä on erityisen paljon hyötyä silloin, kun tehdään yrityskauppoja tai pyritään rahoittamaan yrityksen toimintaa. Kirjan lopussa on vielä yhteenveto siitä, mitä näistä opeista voisi viedä omaan työhön, kasvuyritysten omistajille, perustajille, hallituksiin, johtoryhmiin, kaikille, jotka tekevät työtä kasvun aikaansaamiseksi. Tässä kymmenen merkittävintä oppia: 1) Kasvu on tahdon asia 2) Omistajien tahto ilmenee yrityksen tavoitteissa, strategiassa ja palkitsemisessa 3) Kasvun tulee perustua asiakkaiden tarpeiden täyttämiseen 4) Asenne ratkaisee 5) Ihmiset tekevät kasvun 6) Kasvu edellyttää vahvaa tarinankerrontaa ja tavoitteena on luoda vahva brändi 7) Kasvua voidaan kiihdyttää kokeilemalla uutta ja oppimalla kokeiluista 8) Orgaaninen kasvu on usein kannattavinta 9) Kovalla tahdolla, oikealla asenteella ja vahvalla tiimillä varustettu yritys voi kasvaa myös yrityskaupoin uusiin kategorioihin tai uusiin maihin. 10) Kasvuasenne tarttuu. 150 välähdystä. Y1+Y2+Y3+J1+J2+B1+B2.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Ahto, Ossi & Kahri, Tuomas & Mäkinen, Marco: Kasva tai kuihdu – Opas kestävään liiketoimintaan, Alma Talent 2022, suositus**, 3 pistettä, ISBN 978-952-14-4766-2

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *