Dignan: Brave New Work

Kirjoittaja kiinnittää meidän jokaisen huomion sellaisiin asioihin, jotka puhuttavat meitä jatkuvasti työelämässä kuin luottamuksen puute, päätöksenteon takkuaminen, siilot, suuri kokousten määrä, liialliset sähköpostit, liian lyhyen tähtäyksen ajattelu jne. Onko näihin pulmiin mitään ratkaisua? Me emme ehkä ymmärrä, että organisaatiot eivät ole koneita, joiden toiminnan voi ennustaa. Sen sijaan organisaatiomme ovat monimutkaisia inhimillisiä systeemejä, joiden potentiaali voi olla suurempi kuin arvaammekaan. 

Kirjoittaja esittää ratkaisuna 12 domainin kanvaksen. Jokainen kanvas jakaantuu vielä viiteen osaan. Lähtökohtana on se, että syy toiminnan takkuamiseen ei ole johtajissa eikä henkilöstössä, ei strategiassa eikä bisnesmallissa vaan operaatiosysteemissä. Hyvä OS saa organisaation rullaamaan itsestään. 1) Tarkoitus on jokaisen organisaation, tiimin ja yksilön sydän. Se luo merkityksen kaikelle sille työlle mitä organisaatiossa tehdään. 2) Valta päättää asioista. Vapaus ja autonomia ruokkivat motivaatiota. Siten on luotava sellainen ympäristö, jossa on turvallista yrittää ja epäonnistua ja tiimit oppivat ja kehittyvät.

3) Rakenne kertoo siitä, kuinka rakennamme organisaation ja tiimiydymme. On luotava yksinkertaiset säännöt siitä, miten tiimit muodostetaan ja kuinka niitä muutellaan tarpeen mukaan. 4) Strategia tarkoittaa sitä, että kaikki tietävät mitä on menossa. 5) Resurssit on jaettava siten, että ihmiset pystyvät toteuttamaan strategian. 6) Innovaatio. On pidettävä huolta siitä, että pystymme tekemään jotakin uutta tai kehittämään entisiä toimintoja paremmaksi. 

7) Työvirta määrittää arvon luonnin prosessin. 8) Jokaisen kokouksen tarkoitus sanelee sen rakenteen.  

9) Informaation salailu johtaa epäluottamukseen. 10) Jäsenyys tarkoittaa, että jokaisen on tunnettava kuuluvansa joukkoon. 11) Oppiminen ja henkilökunnan kehittäminen on tänä päivänä elintärkeää. 

12) Palkkauksen on oltava oikeudenmukainen. Näiden kaikkien 12 domainin lopussa on hyvät kysymys-patteristot domainin nykytilanteen arviointia varten.

60 kolahdusta. Y1+Y2+Y3+J1.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Kirjan tiedot

Dignan, Aaron: Brave New Work, Penguin Business 2019, 3 pistettä, suositus**, ISBN 978-0-241-36180-1

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *