Kiuru, Timo: Sinussa on jotain erityistä – Tarinoita johtajaksi kasvamisesta ja kasvun johtamisesta

Kirjoittaja halusi löytää vastauksen seuraaviin kysymyksiin: Miten maailman innovatiivisimpien organisaatioiden johtajat johtavat? Kuinka luovuutta ja lahjakkuutta vaalitaan sellaisissa yrityksissä kuten Google, Microsoft, Nike ja Apple? Niinpä hän haastatteli lukuisia kansainvälisiä huippuammattilaisia, joilla on vuosikymmenten kokemus luovien tiimien ja yritysten johtamisesta. Heidän tarinansa, oppinsa ja oivalluksensa Timo kokosi tähän kirjaan. Punaiseksi langaksi nousi havainto siitä, kuinka tärkeää on osata nähdä ihmisten erityisyys. Sitä johtajuus pohjimmiltaan onkin: yksilön potentiaalin löytämistä ja vaalimista. Otan tähän kirjasta poimintoja, jotka osuivat omiin kokemuksiini.

Luovat ihmiset ovat niitä, jotka kysyvät ensimmäisinä kysymyksiä saadakseen selville, mitä tulee seuraavaksi. He eivät tee sitä rahan takia vaan siksi, että he rakastavat asioiden luomista. Luovien ihmisten sisällä on aukko. Luovuus on keino, jolla tyhjyyden voi täyttää ja saada olemiselleen tarkoituksen. Se on sekä siunaus että kirous. Luovat ihmiset katsovat maailmaa ja sanovat: ”Jos sitä ei ole olemassa, eiköhän tehdä se.”

Jos tekee työtä ei-luovien yritysjohtajien kanssa, he yrittävät laatia luovuudelle kaavan. He luulevat, että jos jokin on toiminut asiakkaalle A, se toimii asiakkaalle B. Jos sellaista ajattelua noudattaa, kilpailijat voivat tehdä samoin ja vain paketoida jutun uudella tavalla. Ideat ovat se, joilla erotutaan – ne ovat kaiken ydin. ”Valitsimme teidät ideoiden vuoksi.” Erityiset ihmiset ovat tarpeeksi rohkeita ajattelemaan isosti, ja heillä on ideoiden toteuttamiseen tarvittavat taidot. Se vaatii paljon draivia. Jos työsi on muuttaa ihmisiä, se on erityistä. Idea saattaa olla pienikin, mutta kun sitä jaksaa puskea eteenpäin, se voi muuttaa maailmaa.

Jos on toimialalla, jossa kehitetään uusia asioita, yrityksen pitää voida luoda työympäristö, joka eläväisempi ja moninaisempi. Johtajuus ja hallinto eivät ole sama asia. Hallinnossa on kyse menneisyydestä, parhaista käytännöistä, kontrollista, prosesseista, monistamisesta ja kustannus-säästöistä. Johtajuudessa on kyse tulevaisuudesta, visioista, muutosten ymmärtämisestä ja sen hahmottamisesta, millainen strategia muuttuvaan ympäristöön tarvitaan. Luovuuden johtaminen on kaaoksessa navigointia, vapauden antamista ihmisille, ihmisten erityisyyden vaalimista. (Tom Goodwin).

Luova organisaatiokulttuuri ei ole sitä, että yritys sanoo olevansa luova ja sen seinillä on hassuja kuvia. On kyse siitä, kuka johtaa keskustelua. Erityisissä yrityksissä luovuus on keskustelujen alkupiste ja moottori. Luova yrityskulttuuri sisältää uusien asioiden tutkimista, testaamista ja toteuttamista. Luovan työn johtaminen on kysymysten esittämistä ja asioiden ymmärtämistä. Luovan työn johtaminen on suunnan antamista, ei sanelemista. Johtajana välitän vain kolmesta asiasta: luovuudesta, kulttuurista ja kaaoksesta. (Rob Campbell).

Luova yritysjohtaja on joku, joka ymmärtää, mikä ongelma pitää ratkaista, tunnistaa erityiset ihmiset ja antaa luovuudelle tilaa ja aikaa. Ihmisiin uskominen on kaiken a ja o – se on pohja luottamukselle, tiimityölle, motivaatiolle, luovuudelle, mielenterveydelle, hyvinvoinnille ja ihmissuhteille, sekä töissä että henkilökohtaisessa elämässä. Erityiset ihmiset välittävät, pitävät lupauksensa, näyttävät haavoittuvuu-tensa ja kantavat vastuun teoistaan. He ovat aloitteellisia ja pyyteettömiä. Ihmiset, jotka venyvät tarvittaessa, erottuvat joukosta. Sillä lailla voi huomata erityisen ihmisen, vaikka hän tulisi mistä. (Niccole Yershon). Todelliset luovat yrittäjät ovat visionäärejä, jotka katsovat tulevaisuuteen ja näkevät tuotteita ja palveluja, joita ihmisillä ei vielä ole mutta joita nämä saattaisivat haluta, jos näkisivät ne omin silmin. Älä aloita alusta, aloita lopusta. Jos aloittaa alusta, ei tiedä mihin päätyy. Aloita määränpäästä. Vaikka matkan varrella eksyisi ja kompastelisi, voi nousta taas ylös ja nähdä johtotähden, joka ohjaa eteenpäin. (Ted Lim). Lopuksi vielä yksi idea. Mark Twain: ”Minulla ei ollut aikaa kirjoittaa lyhyttä kirjettä, joten kirjoitin pitkän.” 90 kolahdusta. J1+J2+I1+I2+Y1+Y2+Y3.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Kiuru, Timo: Sinussa on jotain erityistä – Tarinoita johtajaksi kasvamisesta ja kasvun johtamisesta, Laine Publishing 2022, suositus**, 1 piste, ISBN 978-952-7468-17-3

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *