Klemetti: Puskurityö

Tapa ajatella työstä muuttuu nopeasti – ja hitaasti. Yhtäältä työntekijät tarvitsisivat mahdollisuuksia tehdä työtä nykyistä monipuolisemmilla ansaintatavoilla, toisaalta yritykset tarvitsisivat joustavampia tapoja ostaa työtä. Miten mahdollistaa nykyistä monimuotoisempi ja mielekkäämpi työn tekemisen ja ostamisen tapa. Jokaisella pitäisi kirjoittajan mielestä olla puskurityö: harrastus tai sivutyö, josta voit tehdä itsellesi uuden työn tai josta saat lisätuloa pysyvästi tai tarpeen mukaan. Puskurityö on kuin valmiiksi mietitty varasuunnitelma, johon tartut (työ)elämän yllättäessä tai kun halutat luoda itsellesi motivoivan, joustavan ja osaamistasi kehittävän uran, joka vastaa henkilökohtaista riskinsietotasoasi.

Puskurityön periaatteisiin kuuluu, että se on vapaaehtoisesti ja tarkoituksella tavoiteltua riskien hajauttamista niin, että siedät järjestelysi riskitasoa ja nukut edelleen yösi levollisesti. Tavoitteita luodessasi voit käyttää erilaisia kirjassa esitettyjä työkaluja, kuten ikigaita: intohimosi (=asia, jota rakastat), kutsumuksesi (asia, josta voit saada elantosi), ammattisi (=vahvuutesi ja osaamisesi) ja elämäntehtäväsi (=asia, jota maailma tarvitsee). Tavoitteena voi olla myös oman työmarkkina-arvon lisääminen. Työmarkkina-arvostaan ylläpitäminen on yhtäältä oman turvaverkon rakentamista, sillä saat siitä vahvemman etulyöntiaseman esimerkiksi työnhakutilanteessa. Se antaa myös työkaluja kilpailla työpaikoista, ylennyksistä, projekteista ja palkankorotuksista.

Kirjaan on tehty lukuisia uratarinoiden taustahaastatteluja. Niistä käy ilmi seuraavia puskurityön etuja: vapaus ja joustavuus (aikataulut), vaihtoehdot ja monipuolisuus (projektit, työt), taloudellinen mielenrauha (hajautettu tulo), ammatillinen kasvu, osaamisen kehittyminen, työmarkkina-arvo ( mm. tulojen nousu), uskottavuus, säästäminen ja sijoittaminen, yhteisöllisyys, merkityksellisyys, oman ammatillisen profiilin ja vahvuuksien kirkastaminen ja kasvavat verkostot. Parhaimmillaan puskurityö tukee ihmisen jaksamista, sillä se voi tuoda työhön mielekkyyttä, monipuolisuutta, ammatillista kasvamista ja uuden oppimista ja lisää varoja käyttää enemmän aikaa muihin kiinnostuksen kohteisiin sekä olla yksi tekijänsä intohimon kohtaista. Voin henkilökohtaisesti suositella puskurityötä, jota olen tehnyt oman päätyöni ohella yli 40 vuotta.

30 kolahdusta. Y1+Y2+Y3.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Kirjan tiedot

Klemetti, Pia: Puskurityö, Alma Talent 2021, suositus*, 2 pistettä, ISBN 978-952-14-4421-0

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *