Lehtipuu, Unna & Mustakallio, Antti: Elämäsi paras puhe

Kirja kokoaa ytimekkäästi ja notkeasti sivuilleen sekä klassiset että nykyaikaiset vaikuttamisen teoriat. Opit tekemään vaikutuksen puheellasi ja saat käytännönläheisiä työkaluja, kuten helposti sovellettavia kaavoja ja malleja erilaisiin puheisiin ja presentaatioihin, sekä sytyttäviä esimerkkejä. Mitä konkreetti-sempaa puheesi on, sitä vaikuttavampaa se on. Muun muassa yleisö rakastaa kuulla viidestä F:stäsi: Esimerkkirakkautesi (First love), pelkosi (fear), turhautumisesi (frustration), epäonnistumisesi (Failure) ja fiaskosi (Fiasco).

Klassisen puheen rakenne on kolmijakoinen, puhe siis sisältää kolme pointtia: 1) Pointti 1 2) Pointti 2 3) Pointti 3. Kolme pointtia sopii erityisen hyvin esitelmätyyppisiin puheisiin, joissa keskeistä on uuden tiedon välittäminen. Mallia voi hyvin käyttää myös esimerkiksi linjapuheisiin ja strategiapuheisiin, joissa suunnataan katse tulevaisuuteen ja linjataan, kuinka yleisön olisi hyvä edetä. Ongelman ratkaisussa usein unohdetaan kuulijoiden motivointi. Olet esittänyt ratkaisut ongelmaan. Onko kuulijoilla tarpeeksi intoa?  Sinun pitää myös innostaa ja motivoida kuulijoita siihen, että yhteinen ongelma saadaan selätettyä. Siispä loppusanoihin on vielä pantava voimaa. Vahvassa lopetuksessa on neljä elementtiä: 1) Inspiraatiota ja innostusta 2) Kertausta siitä, mitä olemme oppineet 3) Kehotus toimintaan 4) Loppulause.

Juhlapuheessa on pidettävä mielessä juhlapuheen tarkoitus: nostaa tilanne arjen yläpuolelle – juhlavaksi. Tilanteelle on annettava merkitys. Puheella tuodaan juhliva joukko yhteen yhteisen asian äärelle. Puheen pitää antaa kuulijoille tunne siitä, että he ovat sillä hetkellä osa suurempaa kokonaisuutta. Puhetta voi lähteä rakentamaan myös yhden kantavan teeman varaan ja tästä teemasta poimitaan kolme esimerkkiä kuvaamaan juhlittavia henkilöitä. Uuden tiedon julistamisessa voidaan käyttää seuraavaa kaavaa: 1) Mitä ajattelimme: narratiivi 2) Mitä saimme selville: data 3) Mitä tämä tarkoittaa 4) Mitä tämä ei tarkoita 5) Mitä tästä opimme? 40 kolahdusta. Y1.

Kirjan tiedot

Lehtipuu, Unna & Mustakallio, Antti: Elämäsi paras puhe, Alma Talent 2021, suositus**, 2 pistettä, ISBN 978-952-14-4355-8

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *