Parpola, Antti: Merkkien takana – Amer Sportsin tarina

Amer on harvoja suomalaisia merkkitavaraosaajia. Sodan jälkeen yhtiö oli tuomassa amerikkalaista unelmaa Suomeen amerikkalaistyylisten savukkeiden muodossa, ja aikanaan muotitalo Marimekkokin oli osa Ameria. Nykyään Amer Sports on maailman johtavia urheiluvälineyhtiöitä, jonka brändit, kuten Salomon, Arc’teryx, Atomic ja Wilson, tunnetaan ympäri maailman. Vuonna 1950 perustettu yritys brändien takana on vähemmän tunnettu. Amer Sports (aiemmin Amer-Tupakka ja Amer-yhtymä) on näkynyt lähinnä talouslehtien palstoilla, mutta sen historiaa ei ole tätä ennen koottu yksiin kansiin.

Amerin tarina on läpileikkaus Suomen taloushistoriaan, ja tämän kirjan eri luvut seuraavat taloushist-orian käänteitä. Amerin kautta avautuu myös näkymä Suomen talouden kansainvälistymiseen. Yhtymän laajentuminen ulkomaille ja lopulta yhdeksi maailman suurimmista urheiluvälinekonserneista oli monivaiheinen prosessi, ja siirtyminen kansainväliseen omistukseen oli viimeinen lenkki tässä ketjussa. Tämä kirja on mielenkiintoinen luettava, koska tarina on oppikirjamainen esimerkki onnistuneesta sopeutumisesta muuttuvaan toimintaympäristöön. Oppikirjan hengessä jokainen kirjan luvuista alkaa kysymyksellä, johon luku pyrkii antamaan vastauksen. Vaikka luvut etenevät kronologisesti ja käsit-televät koko yhtiötä, on jokaisella luvulla oma itsenäinen teemansa. Teemat puolestaan pyrkivät heijastelemaan maailman muutosta Amerin ympärillä. Amer oli myös ensimmäisten joukossa hyödyntämässä modernin brändinrakennuksen periaatteita aikana, jolloin brändeistä ei Suomessa vielä puhuttu. Maailmalla tupakkayhtiöt olivat brändinraken-nuksen etujoukoissa, sillä keskenään varsin samankaltaiset savukkeet oli mahdollista erottaa toisistaan vain toimivan brändin avulla. Harva maailmalla tietää Amer Sportsin olleen suomalainen yhtiö, mutta sen brändit – varsinkin Atomic, Salomon, Arc’teryx ja Peak Peformance – ovat leimallisesti lumen ja kylmän merkkejä. Suomeen Amer on jättänyt moniulotteisen perinnön. Todella mielenkiintoinen entisen suomalaisen yhtiön historia. 60 kolahdusta. Y3.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen


Kirjan tiedot

Parpola, Antti: Merkkien takana – Amer Sportsin tarina, Otava 2022, suositus**, 3 pistettä, ISBN 978-951-1-44958-4

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *