Roddick: Body And Soul

Anita Roddick halusi yksinkertaisesti ansaita elantonsa, kun hän aloitti sekoitella luonnonmukaisia ihon- ja tukanhoitoon liittyviä ainesosia keittiössään. Silloin hän ei tiennyt, että hän oli aloittanut aivan uuden kosmetiikkateollisuuden alan ja lisäksi hän oli ensimmäisiä vihreän ajattelun yrittäjiä kymmeniä vuosia ennen valtavirtaa. Hän avasi ensimmäisen myymälänsä vuonna 1976 Brightonissa ja antoi sille nimen ”Body Shop”, vaikka paikallinen ruumisarkkuliike voimakkaasti sitä protestoikin. Luin kirjan vuotta ennen Tiimiakatemian perustamista. Muistan hyvin kaksi lausetta, jotka tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen: ”What you need is optimism, humanism, enthusiasm, intuition, curiosity, love, humour, magic and fun and the secret ingredient – euphoria. None of this appears on the curriculum of any business school”.

Sillä hetkellä päätin, että nämä ovat keskeiset oppiaineet ”omassa bisneskoulussani”, jossa ihmiset voivat luoda jotain omaa. Bisneksen bisnes on pitää yritys elossa ja jännittävänä, olla yhteisössämme hyvän puolella eikä ensisijaisesti tavoitella voittoa. Alussa tarvitsemme vain perusymmärrystä siitä, mitä olemme tekemässä. Taito ja raha eivät ole vastaus, vaan nuo kokonaan uudet yllä mainitut oppiaineet.

Silloin syntyi yksi arvoistamme ”Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen”. 

Anita Roddickilla oli myös aivan uusi ajatus oppimisesta yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakkaita on koulutettava, että he voivat tehdä vastuullisia päätöksiä. Vain harvat yritykset ajattelivat tähän tapaan 1990-luvun alussa. Anita ymmärsi, että pelkkä mainonta on monologia, mutta The Body Shop piti parempana dialogia. Asiakkaat haluavat tarinan siitä, mitä he ostavat, kuinka tuote on tehty, missä se on tehty ja kuka on sen tehnyt? Asiakkaat haluavat tuntea tuotteen lisäksi sitä tukevan myynti- ja valmistusprosessin, kuinka tuote esitellään ja kuinka se myydään.

Jo vuonna 1987 The Body Shop valittiin Brittien Vuoden yritykseksi. Anita Roddickista tuli Englannissa yrittäjyyden, sosiaalisen tietoisuuden ja menestyksen ruumiillistuma. Kirjassa seuraamme hänen uraansa ja henkilökohtaista elämäänsä Englannin Vuoden bisnesnaisena, Vuoden viestijänä, Vuoden vähittäis-kauppiaana ja YK:n Ympäristöpalkinnon voittajana. Hän oli kaukorakkauteni, joka kuoli äkillisesti aivan liian nuorena vuonna 2007 (64 vuotiaana). Tänään The Body Shop on kansainvälinen kosmetiikka-alan yritys, joka toimii franchising-periaatteella 60 maassa, ja sillä on yhteensä yli 3000 liikettä. Työntekijöitä on 10 000 henkilöä. Suomessa The Body Shop on toiminut vuodesta 1981 lähtien, ja nykyisin Suomessa on 29 myymälää. Tämä kirja kannattaa lukea, jos haluaa ymmärtää Tiimiakatemian tiimiyritysten toimintaa.

150 kolahdusta. Y1+Y3.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Kirjan tiedot

Roddick, Anita: Body and Soul, Crown Publishers 1991, suositus***, 3 pistettä, ISBN 0-517-58542-1 (engl.)

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *