Kim & Mauborgne: Uusi sininen meri – rohkeus kasvaa

Tämä kirja on jatko-osa vuonna 2005 suomeksi ilmestyneelle bestsellerille. Kirja on täynnä todellisesta elämästä ammennettuja esimerkkejä siitä, kuinka johtajat eri aloilla ja organisaatioissa ovat onnistuneesti vieneet kirjassa kuvattujen prosessien ja työkalujen avulla siirtymän ankaran kilpailun täyttämältä punaiselta mereltä uudelle kasvumahdollisuuksia sisältävälle siniselle merelle. Kirjassa esitellään askelmittain etenevä prosessi, joka on kenen tahansa opittavissa. Prosessissa kartoitetaan reitti punaiselta mereltä siniselle, ja se tehdään tavalla, joka herättää ihmisten luottamuksen ja sitouttaa kaikki toimintaan alusta lähtien.

Onnistuneessa siirtymässä on kolme keskeistä osatekijää. Ensimmäinen osatekijä edellyttää sinisen meren perspektiivin omaksumista: on katsottava senhetkisen horisontin tuolle puolen ja muutettava käsitystä siitä, missä on mahdollisuuksia. Toinen osatekijä edellyttää käytännön työkaluja markkinoiden luomiseen sekä perusteellista opastusta työkalujen käyttöön, jotta sinisen meren perspektiivi saadaan muutettua kaupallisesti vastustamattomaksi uudeksi tarjonnaksi, joka avaa väylän uuteen markkinaan. Työkalut ja mallit ovat visuaalisia. Aikaisempaan kirjaan verrattuna näytetään yksityiskohtaisemmin, kuinka oikea tiimi kootaan ja prosessit käynnistetään ja kuinka jokaista työkalua sovelletaan systemaattisesti ja oikeassa järjestyksessä, jotta tuloksia syntyy ja vältetään mahdolliset kompastuskivet.

Kolmas osatekijä koskee prosessissa mukana olevia ihmisiä. Kirjoittajat puhuvat usein prosessin humaanisuudesta eli prosessin täytyy innostaa ihmisiä ja herättää heidän luottamuksensa prosessin kulkuun, jotta jokainen omalta osaltaan vie projektia eteenpäin kohti vaikuttavaa toteutusta. Strategian toteutuksen ei pitäisi alkaa erillisenä prosessina sen jälkeen, kun strategia on laadittu, vaan toteutus pitää nivoa alusta lähtien osaksi strategian suunnittelua. Onnistunut siirtymä siniselle merelle on siis pohjimmiltaan humanistinen prosessi, joka innostaa ihmisiä ponnistelemaan asioiden puolesta. Kaiken kaikkiaan sinisen meren strategit eivät pidä toimialan olosuhteita kiveen hakattuina. He ryhtyvät muovaamaan niitä omien etujensa mukaisiksi. Tämä uusi sininen meri – kirja on huomattavasti käytännönläheisempi kuin vanha bestseller. Kolahdukset nousivat 35:stä 80:een. Y1+Y2+Y3+J1+J2.

Artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen

Kirjan tiedot

Kim, W. Chan & Mauborgne, Renée: Uusi sininen meri – rohkeus kasvaa, Alma Talent 2017, suositus**, 3 pistettä, ISBN 978-952-14-3193-7

Tekijänoikeudet. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yksityiseen omaan käyttöön, eikä tätä artikkelia saa hyödyntää mitenkään kaupallisesti. Tässä artikkelissa mainittujen kirjojen tekijänoikeudet kuuluvat niiden kustantajille ja/tai tekijöille. Tiimiakatemia Global Oy ja tämän artikkelin kirjoittaja Johannes Partanen kehottavat ostamaan ja lukemaan tässä artikkelissa suositeltuja hyviä kirjoja.

Johannes Partanen

Johannes Partanen

Artikkelin kirjoittaja on intohimoinen lukija, opetusneuvos ja Tiimiakatemian perustaja. Urallaan tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kehittäjänä Johannes on ammentanut kirjoista lukemattomia ideoita ja ajatuksia työhönsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *